ÅSIKT

Därför smutskastas Camilla av media

Elisabet Höglund: Kvinnor över 50 föraktas

1 av 2 | Foto: AP
– Kan ni tänka er uttrycket ”lårgroparnas mystiska magi” om en kvinna. Aldrig. Elisabet Höglund skriver om förlöjlilgandet av Camilla Parker Bowles.
DEBATT

Man har kallat henne Rottweiler. På brittiska internetsajter har hennes blivande make avporträtterats, sittande på en häst – och hästen bär hennes huvud! Hon har liknats vid en kossa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En tysk herrtidning har utnämnt henne till ”världens mest avskyvärda kvinna”.

Hon förlöjligas och beskrivs som ful, omodern, klädd i gamla malätna yllekläder och med en frisyr lika risig och ovårdad som en höhässja i höststorm.

När brittiska tidningar publicerar bilder av henne tycks man alltid välja ut sådana där hon grimaserar fult, där rynkorna framträder, där hon helt enkelt inte är till sin fördel. Trots att det handlar om en mycket stilig och elegant kvinna, som många också skulle betrakta som vacker.

I dag gifter sig Camilla Parker Bowles, 57, med kronprins Charles av England, 56. Paret som nu äntligen tycks få varandra har en närapå livslång vänskaps- och kärlekshistoria bakom sig.

Men under alla år har Camilla Parker Bowles varit avskydd av det brittiska folket och hatad av den brittiska tabloidpressen. Hon har anklagats för att ha orsakat prins Charles och prinsessan Dianas skilsmässa 1996. Elaka tungor har till och med gjort gällande att Camilla skulle ha legat bakom den tragiska bilkraschen i Paris 1997 då Diana omkom.

Hon har fått inkarnera bilden av den förfärliga anskrämliga häxan, medan Diana har setts som den vita oskyldiga ängeln, martyren, myten, kultfiguren och den personifierade skönheten.

Är ni förvånade? Inte jag. Visserligen finns det en lång förhistoria i Camilla Parker Bowles fall, med ett långvarigt otrohetsförhållande mellan henne och prins Charles. Det har därför länge funnits ett intresse bland dem som tidigt kultförklarade Diana att samtidigt smutskasta Camilla som ”den andra kvinnan”.

Men det förlöjligande vi sett av henne – liksom av de flesta kvinnor som är över 50 år gamla och som har lämnat den reproduktiva åldern bakom sig – är ett ständigt återkommande uttryck för det förakt som äldre kvinnor utsätts för. Äldre kvinnor bestraffas dagligen för att de inte är lika vackra längre, för att de inte är lika sexiga, inte lika gångbara på könsmarknaden.

Jag själv har av en journalist på en kvällstidning i Stockholm för inte länge sen beskrivits som ”den gamla risbusken”. Jag har däremot ännu aldrig sett någon man i min ålder beskrivas som ”den gamle flintskallen” eller ”den gamle isterbuken”. Varför? Jo, en man som är 55+ anses fortfarande attraktiv och gångbar på marknaden. ”De grå tinningarnas charm” är ett uttryck som definitivt inte myntats av en kvinna.

Kan ni tänka er motsvarande uttryck om en kvinna, till exempel ”boxerrynkornas uttrycksfulla skönhet” eller ”lårgroparnas mystiska magi”? Aldrig.

Vi ser resultatet varje dag i tv. Unga kvinnliga hallåor och programledare, vackra och sexiga, sittande bredvid åldrande män med begynnande eller färdigväxt mage och grånande hår.

Varför? Jo, i det rådande skönhetsidealet (som skapats av män) existerar inte äldre kvinnor. En äldre kvinna förebådar åldrandet och döden, därför att hon inte längre kan föda barn, inte längre kan bidra till släktets fortlevnad. Äldre kvinnor har inte heller som förr i tiden en funktion att hålla ihop generationerna. Samhället har tagit över denna roll. Därför kostar äldre kvinnor bara samhället pengar, inte minst därför att de lever längre än män.

Hatet mot äldre kvinnor är också ett uttryck för västvärldens panikartade skräck för döden, för vissnandet och för det slutliga utplånandet. Därför måste äldre kvinnor osynliggöras. Och kan de inte bli osynliga, så måste de i alla fall bekämpas.

Elisabet Höglund