ÅSIKT

Luleå tjänar på att stötta hockeylaget

Luleå kommun gav nedflyttnings- hotade Luleå Hockey 400 000 kronor att köpa spelare för

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Det finns plats för ett ökat kommunalt engagemang för Luleå Hockey, menar kommunalrådet Karl Petersen.
DEBATT

Jag är stolt över Luleå Hockey! I Luleå kommun satsar vi sedan flera år på elithockeyn.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Luleå Hockey spelar i elitserien sedan tjugo år tillbaka och nästa alla år har Luleå varit i slutspelet. Att stödja elithockeyn är viktigt, anser jag. Vi stärker vårt eget självförtroende och eftersom alla talar om Luleå Hockey blir också Luleå känt landet över.

Just nu behöver Luleå få så mycket positiv marknadsföring som möjligt. Hjulen börjar rulla igen, befolkningen ökar och våra företag och universitetet går bra. Antalet flygresenärer till och från Luleå ökar kraftigt, det gör också antalet passagerare på vårt kommunala bussbolag, man åker kollektivt som aldrig förr. Vi bygger nytt kulturhus och nya bostäder, nya affärer öppnar i Luleå och Storgatan byggs om och ger ännu mer plats för caféer, shopping och jazzhörnor. Vi har en bra kulturskola, teater, nybyggd gymnasieskola och välfärd för alla åldrar.

Varumärket Luleå är värt att satsa på och tillsammans med Luleå Hockey kan vi göra marknadsföra Luleå ännu bättre än vad vi gör i dag.

Jag är stolt över Luleå Hockey och jag vill inte smyga med att jag anser att elithockeyn är viktig för Luleå. Jag och tusentals andra besöker varje vecka Coop Arena och ser på när landets bästa hockeyspelare gör upp om poängen. Att Luleå Hockey ligger i elitserien är oerhört viktigt för självkänslan. Jag känner en enorm stolthet varje gång det går bra för hemmalaget. När vi vinner rätar jag på ryggen och ältar vinnarmatchen om och om igen. När vi förlorar glömmer jag matchen direkt.

Luleå ligger långt från storstäderna och vi har över hundra mil till de stora nationella arenorna i Göteborg och Stockholm, där många av de bästa lagen håller till. Men när mitt eget lag tillhör elitserien kommer de bästa idrottarna hit till stan. Jag har promenadavstånd till toppidrotten.

I Luleå kommuns budget har vi 3 000 miljoner kronor i år. Det allra mesta av dessa pengar går till vård, skola och omsorg. Kostar gör också våra vägar och parker. En slant går till kulturen, fritiden och breddidrotten.

Vi ska hushålla med skattepengarna på bästa sätt, men ändå anser jag att det finns plats för ett ökat kommunalt engagemang för Luleå Hockey. Med små pengar kan Luleå Hockey och kommunen bygga ett starkt varumärke tillsammans.

Det är inga enorma summor som elitidrotten behöver från kommunen. Men det är viktigt att hockeylaget känner att staden och Luleåborna står upp för laget och stöttar både ekonomisk och mentalt. Som kommunalråd i Luleå är jag är stolt över Luleå Hockey!

Karl Petersen