ÅSIKT

Föreningarna mår bättre utan bidrag

Luleå kommun gav nedflyttnings- hotade Luleå Hockey 400 000 kronor att köpa spelare för.

1 av 2 | Foto: Lasse Allard
Pengarna finns där för att kommunfullmäktige delat ut dem per mandat moderpartierna fått. Eller för att föreningen uppfunnit medlemmar, säger Malin Siwe.
DEBATT

Det är samma visa i Helsingborg som i Luleå, i Örebro som i Leksand som i Malmö. I fotboll som i ishockey. År ut och år in.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klubb köpa dyra spelare, ge Höga löner.

Klubb tro massa Publik.

Klubb räkna Reklam.

Publik Svika, Fy.

Reklam inte komma, oj.

Klubb skita i räkningar.

Klubb hotas Nedflyttning.

Klubb visa Kvinnliga känslor, gråta hos kommun.

Kommun ger Sedlar, till torka tårar.

Klubb köpa dyra spelare?

Lika regelbundet återkommande är skandalerna i de politiska ungdomsförbunden. En ordförande, en kassör eller en ombudsman sticker med kassan som står och skräpar på något konto för att medlemsaktiviteten är nära noll. Eller går ledningen på krogen för stålarna, trots alla regler om alkoholfritt. Pengarna finns där för att kommunfullmäktige delat ut dem per mandat moderpartierna fått. Eller för att föreningen uppfunnit medlemmar.

Lika tröttsamt ofta avslöjas att någon förening via något studieförbund fått pengar för en massa studiecirklar som förvisso funnits. Men bara på pappret.

Många sköter sig. Såväl fotbollsklubbar som ishockeyklubbar som ungdomsförbund som föreningar för den ena eller andra. Men de är sällan så ideella som de låtsas. De tränande mammorna och papporna får emellanåt en liten svart peng. Eller en vit milersättning för det av politiker och journalister mångprisande skjutsandet. En körrepetition kan vara bidragsberättigad som flera studiecirklar, en för varje stämma.

Politiker av alla kulörer hyllar det ideella föreningsarbetet. Jag med – den dag arbetet verkligen blir ideellt.

När medlemmarna och sponsorer står för hela ruljangsen, då kommer vi se färre gråtande klubb­ordföranden och färre fifflande kassörer. Man tvingas att sköta sig. Förköper sig klubben får medlemmarna låna ut pengar, eller gå i borgen med villan som pant. Folk kommer att sätta tummen i ögat på sin valda ledning. Eller välja en ny.

Föreningar som uteslutande lever på sina medlemmars tillskott blir beroende av sina medlemmar. Därför ligger det egentligen i medlemmarnas intresse att slippa vara bidragsberoende av det offentliga. Det beroendet ger bara ledningen frihet.

Gissa varför vi har så höga partistöd på alla nivåer i Sverige?

Malin Siwe

ARTIKELN HANDLAR OM