ÅSIKT

Nuder skär bort din lön

Ekonomen Stefan Fölster: Bara tre skattekronor går till vård & skola, resten försvinner i bluffverkstaden

1 av 2 | Foto: Gunnar SEIJBOLD
Med Pär Nuders skatteplanering kommer våra barnbarn att leva i ett Sverige liknande Polen under kommunisttiden, menar Stefan Fölster.
DEBATT

Pär Nuder vill att mer av din lön skall spenderas av regeringen. Och mindre av dig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Skattehöjartagen är inget plötsligt påhitt. Tvärtom har Nuders finansdepartement i flera långtidsutredningar skissat hur näringslivet kan strypas på flera hundratusen jobb medan den offentliga sektorn sväller med lika mycket.

Våra barnbarn kommer med denna utveckling att leva i ett Sverige där partigängare detaljstyr över en lika stor del av samhället som var fallet i Östtyskland och Polen under kommunisttiden.

Högre skatt krävs enligt Nuder för att kvaliteten i vård, skola och omsorgen ska förbättras i samma takt som för hårklippning, mat och hemmabioanläggningar.

Detta är ett helkonstigt argument. Inte ens en av tre skattekronor går nämligen till vård, skola och omsorg. Inte ens med pensionerna inräknade går hälften av skattepengarna åt.

Istället rinner mycket av skattepengarna i?väg till bluff- och fluffverkstaden.

Miljarder rullar till länshemslöjdskonsulenter, handelsflottans kultur- och fritidsråd och en uppsjö av nya myndigheter som vi tills för några år sedan inte visste att vi behövde.

Pär Nuder fick själv kvitto av regeringens egen utvärdering att den så kallade Östersjömiljard han hade hand om bokstavligen hade slängts i sjön. De riktigt stora delarna av skattekakan går åt till att försörja allt fler människor i arbetsför ålder som inte får arbeta.

Sverige har en sammanlagd arbetslöshet av 1930-talssnitt. För tio år sedan befann sig Sverige i den djupaste depressionen sedan 1930-talet.

Ändå är det ett hundratusen fler i?dag som inte går till något jobb.

Massarbetslösheten kommer inte heller att lösa sig själv.

Pär Nuder ger gärna en bild av att sysselsättningen och BNP-tillväxten är högre i Sverige än i andra länder.

När väl sjukskrivning har räknats in arbetas dock inte fler timmar i Sverige än i många andra europeiska länder.

Och chefen för statliga Konjunkturinstitutet medgav häromveckan att levnadsstandarden i Sverige inte ökat så mycket som BNP ger sken av eftersom exportpriserna fallit.

Det skulle vara lätt att både ge mer pengar till vård, skola och omsorg, och rentav att sänka skatten, om fler människor fick möjlighet att arbeta.

Otaliga utredningar har suttit de senaste åren som levererat förslag till en politik för fler i arbete. De orter i Sverige som skapat ett gott företagsklimat har redan i dag låg arbetslöshet och låg sjukfrånvaro.

I stället för handling vill Pär Nuder tillsätta ännu en utredning om hur fler kan komma i jobb. Samtidigt kommer regeringen med det ena förslaget efter det andra som gör det dyrare för företagen att anställa.

Allt medan Ams begär nya miljarder för konstgjorda åtgärdsarbeten.

Det enda konkreta som Pär Nuder kommer med är åtgärder mot skattefusk. En del av dessa är välkomna. Andra är krångliga och minskar i slutändan antalet jobb.

Regeringar har i decennier startat kampanjer mot skattefusk ungefär var tredje år. Framgångarna har alltid snabbt ätits upp av att högre skatter gjort det allt mer lönsamt att undvika skatt.

Det svenska folket har tidigare levererat ett rungande nej till centraldirigering av hela samhället. Såväl löntagarfonder som 1980-talets allsmäktiga statliga verk föll.

Se upp när Pär Nuder nu gör ett nytt försök, hur sockrat och inlindat i skenbar omtanke om vården, skolan och omsorgen det än må vara.

Stefan Fölster

chefekonom, Svenskt Näringsliv

ARTIKELN HANDLAR OM