ÅSIKT

REPLIK: Det är ärekränkning, Greider

Ledarskribenten Per Åhlström: Jag är sjukvikarie, inte svartfot

DEBATT

Göran Greider får av sin gamla kompis, Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning, generöst debattutrymme för ärekränkning av bland annat mig.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: MONA BENJAMINSEN
Per Ahlström vikarierar som ledarskribent på Länstidningen efter att chefredaktören Peter Swedenmark sagts upp.

Greider tillåts påstå att jag är en svartfot för att jag vågar skriva på den ledarsida som Greider tydligen anser tillhör kompisen Peter Swedenmark personligen.

Enligt de uppgifter jag har, så har Peter Swedenmark efter lång tvist kring hans anställningsavtal sagt upp sig. Han är därtill sjukskriven.

Är nu alla Sveriges sjukvikarier svartfötter?

Jag har ombetts av LT:s styrelse att vikariera medan man söker en permanent lösning för ledarsidan. Det uppdraget har jag accepterat.

Greider hävdar att jag tillhör högerkanten inom socialdemokratin. Det är möjligt, eftersom jag anser att avtal och förhandlingsordningar ska följas och eftersom jag inte anser att ledarsidor är ledarskribenternas personliga egendom.

Men även socialdemokrater som inte tycker som Greider har väl rätt att uttrycka sig i pressen?

Är det något jag är känd för efter 15 år som chefredaktör på Nya Norrland så är det självständighet. Greiders påstående om att jag springer i tidningsägarens ledband är lika ärekränkande som hans påstående om att jag är en svartfot.

Jag är inte i behov av pengarna. Jag är till skillnad mot Greider inte anställd av arbetarrörelsen och jag skriver vad jag vill under min vikariatstid.

Jag betraktar inte heller LT:s ledarsida som min personliga egendom och slutar omedelbart den dag jag inte är önskvärd längre.

Tidigare artiklar

Per Åhlström, ledarskribent på Länstidningen

ARTIKELN HANDLAR OM