ÅSIKT

Barnen måste få ta tid

Birger Schlaug: Livet har större värden än bara lön och karriär

DEBATT

Ursäkta, men jag vill kräkas. Nu har den genuine sossen Karl-Petter Thorwaldsson föreslagit att föräldrapenningen ska göras om så att föräldrar inte ”fastnar i deltidsfällan” när barnen är små.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Jonas Bilberg
Birger Schlaug är före detta språkrör och riksdagsledamot för miljöpartiet.

Visserligen leder detta till att småbarn får än längre arbetsdagar på dagis. Men ”det får man ta”, utropar Thorwaldsson som en sann materiell socialist.

Att ”man” är de barn vi satt till världen, tycks honom vara ointressant. För alla ska jobba heltid, alla ska bli duktiga produktionsfaktorer och nyttiga idioter i ett samhälle som inte anser sig ha råd att låta småbarn slippa tio timmar på dagis per dag. Fy fan!

Sossarnas förslag innebär i korthet att de föräldrar som väljer att få barn ganska tätt ska straffas. Dom ska ut och jobba heltid fortast möjligt innan det nya barnet kommer. Dessutom ska möjligheten att ta ut föräldraledighet när barnen är äldre än fyra år minskas.

Det är precis samma ekonomiska argument som vid införandet av maxtaxa: stimulera föräldrar i allmänhet, och kvinnor i synnerhet, att lönearbeta mer även när barnen är små. Det stimulerar tillväxten och därmed välfärden. Frågan är bara: vad räknar sossarna som välfärd?

Fri tid, rätten att få vara med sina små barn, rätt och möjlighet att ta hänsyn till sina barns behov – det är uppenbart inte välfärd för den socialdemokratiska betongklumpen.

Det är som om man inte begriper att livet har andra värden än lönearbete, karriär och att vara en duktig kugge i det ekonomiska hjul som snurrar allt fortare.

Politiker borde inse att det viktigaste i livet, det man minns den dag man ska dö, inte är flotta karriärer, fina titlar eller materiellt överflöd, utan de bästa stunderna med sina små barn.

Sverige har på många sätt ett gediget system där man har möjligheter att kombinera barn och arbete. Däremot har vi dåligt med möjligheter, särskilt för föräldrar som sliter i låglönejobben, att helt prioritera sina barn under de få år av livet man är småbarnsförälder.

Den politiska eliten är naturligtvis väl medveten om att de som redan lever på den ekonomiska gräddhyllan, de som kan få del av saftiga, numera helst skattefria, arv ges den möjligheten. Men de hårt arbetande människornas valfrihet ska beskäras.

Möjligen är sossarnas nya förslag en eftergift för Feministiskt initiativ, som kanske också lever i den absurda tron att allas barn ska användas som spelbrickor för arbetsmarknadens karriärister.

När man i stället skulle slåss stenhårt mot de bisarra samhällsnormer som medför att mäns traditionella arbete med saker värderas högre än kvinnors traditionella arbete med människor.

Vi lever i ett socialdemokratiskt samhälle på gott och ont. Det goda reduceras alltmer till tom retorik om solidaritet och barnens bästa.

Det onda är den cyniska grundinställningen som gör att barn uppfattas som tillväxthämmande – eller som Thorwaldsson så gripande uttrycket det: Ungarna ska visserligen få längre tider på dagis, men det får man ta ty det viktiga är att kvinnor inte fastnar i deltidsfällan. Ursäkta, men han låter som en gammal kommunist i det avvecklade Sovjetunionen!

Tänk! Jag tycker att många fler av oss – både män och kvinnor – borde fastna i deltidsfällan! För livet är bra mycket större än lönearbete, karriär och materiell tillväxt!

När både stat och kapital kräver att vi skall reducera oss till ekonomiska varelser är det hög tid att reagera. Vi är nämligen biologiska, sociala och kulturella varelser. Och det är en jävligt stor skillnad på ett samhälle byggt för ekonomiska varelser och ett samhälle byggt för riktiga människor.

Birger Schlaug , Fd språkrör och riksdagsledamot (miljöpartiet)