ÅSIKT

Socialministern bryter mot grundlagen

Hillevi Engström (m): Regeringen ska inte straffa medier som har "felaktiga" uppfattningar

1 av 2 | Foto: Privat
Hillevi Engström är riksdagsledamot för moderaterna.
DEBATT

Projektet ”Flicka” startades i december i fjol på initiativ av socialminister Berit Andnor. Startbudgeten utgjordes av 6 miljoner kronor som betalades av Socialdepartementet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Inom projektet startades en annonskampanj som syftade till att hänga ut medieprofiler på stora annonspelare i tunnelbanan och ifrågasätta deras moral.

Annonserna var utformade som frågor ”– Varför gör man en ”stor plastikguide” för 15-åringar? Fråga Charlotta Gustafsson, chefredaktör på Veckorevyn”. I annonserna angavs hennes privata telefonnummer och på projektets hemsida länkades man till hennes e-postadress.

Detsamma gjorde man i annonser där cheferna för Café, Aftonbladet, Kanal 5 och Strix Television hängdes ut.

Att det kan behövs en kampanj som lyfter fram vars och ens personliga ansvar kring utseendefixering och objektivisering i reklam och media är inget jag vänder mig emot.

Jag är själv mamma med två tonårsdöttrar och vet hur viktigt det är att ha de rätta kläderna, se ut på ett visst sätt och göra rätt saker.

I vårt samhälle finns det ett stort tryck på både unga killar och tjejer i dag. I tidningar som riktar sig till ungdomar i lägre tonåren kan man läsa om allt från sextips till plastikkirurgi eller hur man ska ansa underlivet, och i dokussåporna på bästa sändningstid flödar spriten.

Men oavsett vad man tycker så är det inte regeringen som ska påverka vad tidningar skriver och vad som visas i TV.

Flickakampanjen går ut på att straffa de medier som har ”felaktiga” uppfattningar enligt smakdomaren och finansiären Berit Andnor som även är socialminister.

Det står klart och tydligt i lagen att om regeringen eller en statlig myndighet försöker påverka innehållet i tidningar och tv så är detta ett brott mot tryckfrihetslagen.

Min uppfattning är att socialminister Berit Andnor brutit mot grundlagen så därför gjorde jag en anmälan till Riksdagens konstitutionsutskott (KU).

När ministern blev utfrågad av KU i veckan fattade hon inte alls att det är ett brott mot grundlagen att påverka tidningar och tv. Fler gånger upprepades som ett mantra att ministern haft ett gott syfte med kampanjen och att det då skulle vara rätt att straffa enskilda personer och företag.

Nu har Flicka-projektet kört igång med sin andra ”straff-kampanj”. Denna gång har man skickat ut brev till mobiloperatörer, veckotidningar och kvällstidningar.

Några av breven har satts upp på tunnelbanan som jättestora affischer. I breven skriver man att om mottagaren inte svarar på de frågor man ställt så publiceras inte svaren.

Alltså, får man inte det svar man vill ha så ser Flicka-kampanjen brevet som obesvarat. Detta är inget annat än ett förtäckt hot. Vill vi ha ett samhälle där staten går in och censurerar svar?

Tack vare tryck- och yttrandefriheten kan vi säga att vi lever i en demokrati. Vi behöver inte alltid gilla det som står i tidningarna men när regeringen går in och påverkar innehållet är det ett allvarligt övertramp och sänder obehagliga signaler.

Det är upp till var och en att själv välja vilket tv-program man vill titta på, vilken tidning man vill läsa. Vi lever i ett fritt samhälle.

Sedan är det upp till var och en att påverka samhället i den riktning vi själva vill se det.

Hillevi Engström , riksdagsledamot för moderaterna