ÅSIKT

"Ge mer plats åt damhockeyn"

Ingen är brottsling innan han är dömd

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Hur kan det komma sig att ni censurerar foton både i tidningen och på er hemsida? Är det så att ni inte får visa foton av misstänkta eller väljer ni själva att censurera?

Tycker rent ut sagt att det är för jävligt att ni hänger ut offer med foton och namn, men inte brottslingarna som utfört gärningarna.

Putte

Det finns ett problem med ditt resonemang. Du säger att brottslingar ska hängas ut innan de är dömda. Men ingen person är brottsling innan han eller hon är dömd i domstolen. Vad gäller offer så har vi en restriktiv hållning vad gäller namn och bild. Men visst gör vi undantag ibland. Både vad gäller brottslingar och offer.

Har cancer nyhetsvärde?

Som självutnämnd representant för länets cancersjuka har jag en vänlig fråga: Om en känd person avlider på grund av en elakartad tumör blir nyhetsvärdet högre än om dödsorsaken hade varit en brusten blindtarm. Varför är det så?

Gösta Bergqvist

Svar: Jag tror det är tvärtom. Att någon dör i blindtarmsinflammation är mycket ovanligt i dag. Därför skulle vi säkert skriva om det.

Mer kultur, tack

Tidningen är närmast oläslig efter sidan 5. Kunde man inte utöka kultursidorna med sisådär 25 sidor till, så slapp man bläddra direkt till tv-tablån?

J-E Haraholma, Stockholm

Svar: Vår kulturchef Håkan Jaensson hälsar och tackar för ditt beröm. Och Magnus Persson, som ansvarar för tv-tablåerna, gillar också ditt förslag.

Det finns viktigare händelser att bevaka

Tycker du att det har varit värt pengarna att skicka Daniel Nyhlén på rundresa i Ostasien och Australien för att skriva hyllningsartiklar om Victoria? Eller hade det kanske varit mer väl använda pengar att skicka en seriös journalist på reportageresa till Palestina, Irak, Sudan eller något annat aktuellt land. Eller är det kanske så att resan är sponsrad av kungahuset så att den inte kostat Aftonbladet något?

Sven Ohlsson

Svar: Nej Sven, kungahuset klagar ju jämt på att man har dålig ekonomi så några bidrag därifrån kan vi nog inte förvänta oss. Men tack och lov går Aftonbladet så bra att vi har råd att skicka folk inte bara till Ostasien utan också till Palestina, Irak och Sudan. Och Daniel Nyhlén är en duktig reporter som gjort många bra reportage.

Ge mer plats åt damhockeyn

Häromdagen blev jag riktigt arg och besviken på Aftonbladets sportbilaga! Här har man följt de otroligt duktiga ishockey-damkronornas kamp om VM-medalj och de kammar hem ett brons med glans. Och vad hittar man när man med spänning slår upp Sportbilagan? En liten futtig artikel. Snacka om könsdiskriminering!

Mycket besviken läsare

Så här svarar sportchefen Ronny Olovsson: Jag håller med dig om att det var för litet utrymme. Men samtidigt hade vi mer prioriterade sporthändelser i fokus: allsvenskans start, vår kampanj ”Älska fotboll”, finalserien och kvalserien i hockeyn bland annat. Tyvärr är damhockeyn ännu långt efter herrhockeyn i utveckling publikt och spelmässigt, men den kan säkert växa precis som damfotbollen. Och vi kan avgjort ge den bättre utrymme i takt med det.