ÅSIKT

Betalt – när någon tjänar på musiken

DEBATT

Nedladdning av musik är ett av de hetast debatterade ämnena just nu. Det senaste är det uppropet som 112 artister gjort. ”Vi vill inte bli bestulna”, säger de. Det kan jag förstå. Man vill ju ha betalt för det man gör.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: THOMAS JOHANSSON
Gessle – en av de 125 undertecknarna.

Som frilansskribent är man ju lite i samma sits. I all fall om någon skulle sno ens text och publicera den utan att fråga. Eller, ännu värre, utge sig för att själv vara den som skrivit texten.

Men om någon för privat bruk laddar ned eller kopierar en artikel jag skrivit så blir jag smickrad. Det skulle vara ett bevis på att den tid och energi jag lagt ned på artikeln uppskattas.

Vederbörande skulle gärna få visa upp artikeln för vänner eller citera den hur många gånger som helst.

Det är först när ”kopieraren” mångfaldigar och kanske gör pengar på min text som jag (också) vill ha betalt.

Detsamma borde gälla vid nedladdning av musik.

När jag växte upp var det egentligen förbjudet att banda av Tracks, Rakt över disc och annat från radion. Men ingen kunde kolla så länge det var för privat bruk.

Ingen hötte heller med fingret om jag köpte en platta och lät kompisen banda av. Vilket ofta skedde. Men nu, när det sker med en helt annan teknik, ska moralpoliserna ut i samhället och slå vilt omkring sig...

Släpp musiken fritt, låt folket ladda hem! Se istället att höja avgifterna från de som faktiskt tjänar på att spela musiken. Jag tänker på radiostationer (även Sveriges Radio), tv-kanaler etc etc.

Jacob Hansson , Eskilstuna