ÅSIKT

Bybor i norr tog kommunens sysslor i egna händer

DEBATT

Vi ringde till Mikael Eliasson i Vitvattnet, Kalix i Norrbotten. Där har 20 byar i tre kommuner – Kalix, Överkalix och Övertorneå – gått samman och bildat en ekonomisk förening, allt för att överleva.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Privat
Lanthandel i egen regi.

Mikael Eliasson är verksamhetsansvarig. Det började med att både skolan och lanthandeln hotades av nedläggning. Skolans nedläggning kunde de stoppa men för lanthandeln såg läget mycket allvarligt ut. Det bor 350 personer i byarna. Några eldsjälar samlades och beslutade sig för att bilda en ekonomisk förening och ta över driften av lanthandeln.

Snart insåg de att det inte var lönsamt att bara driva lanthandel. Verksamheten måste utökas. Det naturliga för byborna var att fundera över vad de faktiskt kunde göra själva.

Svaret var enkelt. Det mesta!

Därför började de förhandla med kommunen om att ta över ansvaret för hemtjänsten. Det gick trögt, det tog många år. I dag har Kalix kommun gett Övrebygden ansvar. Förutom hemtjänsten ansvarar den ekonomiska föreningen även för leverns av skolmaten, vikarier till skolan och just nu också vaktmästeriet och städningen.

I?dag omsätter Övrebygdens ekonomiska förening sex miljoner kronor. De har sju anställda och 10 procent av folket i byn har haft någon typ av anställning i föreningen.

Utvecklingen fortsätter, nu har de också byggt ett närvärmeverk som försörjer elva fastigheter med värme från lokalt producerat biobränsle.

ARTIKELN HANDLAR OM