ÅSIKT

Satsa mer på storstan

Den nye stockholmaren Roger Elisson utmanar norrlänningen

DEBATT

Så plundras stockholmarna!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Efter ett antal insändare i vilka det gnölas över Stockholm och levnadsvillkoren på landsbygden vill jag som före detta landsortsbo föra stockholmarnas talan och bidra med följande fakta.

Foto: Frida Lenholm
Roger Elisson är stockholmare och polis.

1. Stockholmarna betalar 50 procent av landets samlade skatter och utgör 20 procent av befolkningen.

Vi jobbar 20 procent mer och tjänar 29 procent av inkomsterna. Landet utgör 80 procent av befolkningen och betalar 50 procent av skatterna.

2. Stockholmarna betalar 400–700 procent mer i fastighetsskatt. Kostnaderna är 25?000–40 000 kr/år för en normalvilla. Många tvingas sälja sina hus på grund av skatterna. På landet är villaskatten 5?000–7?000 kr/år. Jord- och skogsegendomar skattefavoriseras.

3. Stockholmarna betalar 10?000–12?000 kr/år för boendeparkering och arbetsparkering. Framtida trängselskatter på cirka 6?000 kr/år tillkommer. Kollektivtrafiken är inte gratis och löser inte alla transportbehov.

4. Stockholmarna betalar 16 miljarder till landet i kommunal utjämningsskatt. Villaägare får numera bland annat betala väganslutningar själva, 150?000–200?000 kr/tomt.

Stockholmare har klart sämst köpkraft trots 10–15 procent högre löner, oräknat extra bilkostnader. En Lidingöfamilj i normalvilla med inkomsten 60?000 kr/mån har 3?000 kr kvar/mån. En familj i Kiruna med inkomsten 40?000 kr har 9?000 kr kvar. Familjer i Stockholm som tjänar 40?000 kr, hur har de det?

Som om det inte vore nog dubbeldebiteras dessutom stockholmare, när de på grund av försvarsnedläggningar med sina jobb betalar både egna och på landsbygden förlorade arbeten.

Det är väl lika illa om en stockholmare förlorar sitt arbete, eller?

Landsorten säger – Flytta då! Vadå flytta? Det finns ju inga jobb. Ge oss ett rättvist skattetryck i?stället!

Men ändå, en flytt till låga huspriser, låga skatter och försörjning genom bidrag kanske är en bra idé? Man skulle i vart fall ha det bättre än en arbetande stockholmare.

Det är dags för landsortsfolket att sluta odla Stockholmshatet och se verkligheten.

Tillsammans med stödpartierna har socialdemokrater i regering och riksdag med rötter och lojaliteter ute i landet systematiskt drivit fram nuvarande orättvisor. De har sålt Stockholm och köpt landsbygden.

DUELLEN

Roger Elisson , polis

ARTIKELN HANDLAR OM