ÅSIKT

REPLIK Benny Haag: Zoran, du gör mig sorgsen

DEBATT

Hej Zoran!

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

När jag läste om varför du gör ölreklam kändes det först som att ett svar på ditt inlägg vore som att slå en straff i öppet mål, omöjlig att missa.

Men efter ett tag blev jag mest sorgsen.

Har du verkligen skrivit det här själv? Är du så här naiv/korkad?

Zoran, om man häller allt som dricks i Sverige i dag i en stor container och omvandlar det till starksprit, så dricker varje man över 15 år i genomsnitt en helflaska (70cl) starksprit i veckan.

Tror du på fullt allvar att du genom din insats för Norrlands Guld ”uppmuntrar till ett sundare umgänge med öl. Ett drickande utan fylla och definitivt utan våld?”

I Sverige finns det cirka 200 000 barn till missbrukare, tre barn i varje skolklass i Sverige i dag.

Tror du på fullt allvar att du genom din insats för Norrlands Guld uppmuntrar deras föräldrar ”till ett sundare umgänge med öl. Ett drickande utan fylla och definitivt utan våld?”

Du vill göra dig till tolk för den vanliga människan, skriver du.

Jag är också en vanlig människa!

Skillnaden mellan dig och mig är att jag känner mycket starkt för de unga flickor som mer eller mindre berusade blir våldtagna av en eller flera män nu för tiden. Vi läser om det oftare och oftare.

Tror du på fullt allvar att du genom din insats för Norrlands Guld uppmuntrar dessa män till ”ett sundare umgänge med öl. Ett drickande utan fylla och definitivt utan våld?”

Vad jag försöker tala om är naturligtvis det gamla slitna uttrycket SOLIDARITET, ett ord som en gång för länge sedan fanns i det svenska språket.

Har du kvar det i din vokabulär, Zoran Lukic?

Jag är fullständigt övertygad om att alla vanliga och ovanliga människor måste hjälpas åt för att hejda den våg av alkohol som numera väller över vårt land. Den är ännu inte en tsunami som krossar allt i sin väg, men snart så ? snart så ?

Zoran, jag hoppas vid Gud att dina åsikter inte representerar en svensk idrottsrörelse. Då är det här landet verkligen i en djup kris.

Så infantilt förresten av Aftonbladet att hålla på med sin kampanj ”älska fotboll” utan att någonstans nämna alkoholen. Som att diskutera fetma och inte tala om socker! Jag är övertygad om att syftet är ärligt och gott från tidningens sida, men med denna (förhoppningsvis) omedvetna miss blir kampen mot våldet bara ett slag i luften. Tyvärr!

Läser också att det nästa vecka anordnas gala i TV3 för Världens Barn och i TV4 för Fadderbarn.

Vilken kanal blir först med att anordna en gala för de 200 000 barn i Sverige som är barn till missbrukare? Man behöver inte alltid stödja barn som befinner sig så långt bort från det här landet som möjligt

?

Benny Haag , skådespelare