ÅSIKT

Omvandla till borätt är ett socialbidrag!

Helene Almqvist: Utifrån omvänd Robin Hood-filosofi slösas skattemiljoner bort

1 av 2 | Foto: LARS OTTOSSON
– Tänk att få ett så gigantiskt socialbidrag att aldrig mer behöver oroa dig över pengar, skriver Helene Almqvist. Bilden visar ett omvandlat hyreshus på Hantverkargatan i Stockholm.
DEBATT

Tog en kopp kaffe med min fastighetsskötare häromdagen, en paus från fönstertätningen. Började prata hyresfastigheter, allmännyttan, kommunala bostadsbolag, pengar och tankarna drog iväg?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Tänk att få ett gigantiskt socialbidrag. Ett så stort att du (om du sköter dina kort rätt) knappt aldrig mer behöver oroa dig över pengar.

Ett socialbidrag som – liksom socialbidrag alltid plägar göra – betalats av både dig själv och dina medmänniskor i form av skatt.

Det vore ju toppen!

Fast kanske inte särskilt rättvist? Eller?

Om sådana socialbidrag bara delas ut till särskilt behövande, då kanske det inte är helt ojuste?

Om du måste genomgå en omfattande och grundlig prövning av ditt liv och dina finanser, så att det står bortom allt tvivel att dina livsomständigheter är sådana att du verkligen har skäl att få detta jättesocialbidrag?

Skäl att få ditt på det torra ekonomiskt i decennier framöver? Då kanske det vore okej?

Mja. Jag gissar att ganska många skulle protestera ändå.

Inte minst de borgerliga, som brukar förespråka en minskad skatt. Med en sådan lär ju staten få hushålla ännu mer med pengarna, för att få dem att räcka till skola, sjukvård, rättsskydd, polisskydd, åldringsvård etc.

Så det där med att ge vissa människor en ekonomiskt tryggad framtid för skatteslantarna torde inte ens komma upp till diskussion. Man ack vad man kan bedra sig.

Faktum är att de borgerliga inte bara tagit upp det till diskussion, de har till och med genomfört systemet med att dela ut jättesocialbidrag av detta slag!

Och inte nog med det! De har valt att skippa allt vad inkomst- eller behovsprövning heter!

Wow! Helt slumpvis har detta socialbidrag, betalat av landets alla medborgare via skatten, delats ut!

Utifrån någon slags bakvänd Robin Hoodfilosofi (där man visserligen tar även från de rika, men lika mycket från de fattiga), så har både välbärgade och obemedlade, hipp som happ, fått en extra bonus på sisådär mellan en halv och upp till flera miljoner svenska kronor vardera.

Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Borgerliga som förespråkar en slumpmässig utdelning av de skattepengar de dessutom helst inte ser att vi betalar in i en så stor omfattning som nu!

Ja, alltså, det är klart att protester höjts mot detta och att försök gjorts att stoppa projektet (inte minst från sossehåll), men de mer allmänna analyserna innehåller mest lama ordvändningar om att ”rätt, fel och moral beror på vilken grundinställning man har”.

Det är inte utan att man undrar vart den där lilla pojken tagit vägen, han som förvånat pekar finger och säger att kejsaren är naken. Som undrar hur i hela världen de borgerliga kunnat driva igenom en utförsäljning av den skattefinansierat uppbyggda allmännyttan.

Hur de kunnat införa systemet med att vem som helst – rik som fattig – utan urskiljning kan få värsta feta socialbidraget i form av att de får köpa den allmännyttelägenhet de bor i till ett betydligt lägre pris än vad marknaden betingar, och som ger dem miljonbonusar om de sen säljer den?

Det låter ju närmast brottsligt, som min fastighetsskötare uttryckte det, då, över koppen kaffe.

Helene Almqvist , radio- och teveproducent