ÅSIKT

Lägg ner – eller förnya

Christer Söderberg: Riv talarstolen, bränn plakaten och byt färg – då fyller ni leden i era hopplöst förlegade 1 maj-tåg

1 av 3 | Foto: Lars Rosengren
– Det måste vara riktiga människor som demonstrerar – inte ombudsmän, skriver Christer Söderberg.
DEBATT

I över hundra år har arbetarrörelsen försökt samla och elda massorna på 1 maj. Under många år säkert med stor framgång, men nu för tiden ser det likadant ut på tv-bilderna varje år.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Glesa led som lite håglöst går Storgatan fram i en mellanstor kommun. Himlen är grå och plakaten likaså.

Budskapen är styrda uppifrån, men ändå går det alltid en klick syndikalister sist som kräver mer av allt till alla (utom möjligen till polisen).

Gissningsvis vill arbetarrörelsen uppnå något med 1 maj. Det kan inte bara vara menat som en trevlig dag för pensionärer och utarbetade kommunalarbetare.

De allra flesta av ”demonstranterna” skulle nog lätt kunna hitta på tio saker som är roligare att göra en ledig dag än att gå fram och tillbaka för att sedan stå och frysa alldeles för länge på torget och lyssna på en appell om något som kanske inte ens rör deras egen vardag.

Så hallå, kom igen – det känns inte som att det funkar längre. Det arrangemang som under många år säkert varit och känts äkta är väl ändå få som upplever som speciellt tidsenligt längre.

Det måste vara riktiga människor som demonstrerar, inte ombudsmän. Parollerna kan inte vara styrda från centralt håll – det engagerar inte människor i djupet om de inte känner att de berörs i sin vardag.

Engagemang kommer inifrån – inte uppifrån. Vad betyder t ex en allmänt hållen paroll som ”Solidaritet” i tider då t o m många av de som under årens lopp själva stått i talarstolen, fifflar och trixar?

Politisk kommunikation idag kräver äkta engagemang, som t ex i Ukraina. Där fanns alla ingredienser för succé.

En ny skön färg som väckte uppmärksamhet. Orange är coolare än rött. Där fanns ett djupt känt engagemang för förändring – inte för att bevara saker.

Massor av människor strömmade till under tiden. Inte för att deras regering sa åt dem att göra det, utan för att de pratat med sina grannar, kompisar och farmödrar.

Under 100 år har 1 maj-firandet sett mer eller mindre likadant ut. Låt det inte ta hundra år till någon förändring sker. Börja redan nästa år. Här kommer sex tips för att rädda och hotta upp 1 maj:

1. Riv talarstolen – gör om demonstrationen till en skrivarstuga där stadens invånare hjälper varandra att skriva insändare, brev till politiker eller medborgarförslag.

2. Bränn plakaten – låt människor finna sitt eget engagemang i stället för att pådyvla dem något uppifrån. Använd plakaten som bränsle på valborgsmässobrasan istället.

3. Släpp fram riktiga människor – om ni tvunget måste ha någon som pratar borde det vara någon som har något att berätta. Om ni vill snacka om jobben, varför inte låta Eva Olsson som jobbar som lokalvårdare berätta om sin vardag och sina drömmar. Eller ordna ett samtal mellan henne och en lokal företagare om hur de ser på stadens framtid. Och se till att ha en proffsig samtalsledare. Det är bara Siewert Öholm som gillar när alla talar i munnen på varandra.

4. Ordna det praktiska. Ljudet måste fungera. Om det regnar ska det finnas en alternativ plats. När barn blir hungriga eller uttråkade skriker de – se till att det finns mat. Sist men inte minst, alla behöver uträtta sina behov och stadens gator och torg kommer att lukta den 2 maj om ni inte ordnar det.

5. Byt plats – om ni vill prata om skolan, gör det på en skola. Om ni ska diskutera jobben finns det kanske en arbetsplats ni kan vara på. Hur inbjudande är en mellanstor svensk kommuns torg?

6. Byt färg – gör något oväntat. Rött var stort för hundra år sen. Testa något nytt. Omväxling förnöjer.

Jag tror människor gärna slipper fler bilder på gråa kommunalråd som talar oengagerat till en tapper skara kommunalarbetare som allra helst nog skulle vilja ta det lugnt och påta i sin trädgård. Så ett enkelt, men handfast tips är: Förnya er, eller lägg ner!

Diskutera:

Christer Söderberg , eventkonsult Utsikt Event AB