ÅSIKT

Ge oss bidrag till UFO-forskningen

UFO-Sveriges ordförande Clas Svahn: Det är okunskap om vad UFO:n verkligen är som håller oss tillbaka

1 av 2 | Foto: Mathias Landefjord
UFO-forskningen handlar inte enbart om utomjordingar, skriver Clas Svahn, orfdörande i UFO-Sverige. Bilden föreställer ringar som hittades utanför Tullinge i Stockholm 1996.
DEBATT

Är ufo en politisk fråga?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Man skulle istället kunna fråga: Är en fråga där var fjärde svensk [Sjödin 1995] tror att vi har besök av utomjordiska varelser ointressant?

Varje dag ser tio personer i Sverige något på himlen som de inte förstår eller kan identifiera. Minst en av dem kontaktar UFO-Sverige.

Varje dag, år efter år sedan 1970.

En del är piloter inom det svenska försvaret medan andra är arbetslösa. Kvinnor, män, ungdomar och barn. Alla vill de veta vad de sett.

UFO-Sverige arbetar ideellt utan några bidrag och så har vi gjort i 35 år. Vi lyssnar, intervjuar, reser till platser där en observation har ägt rum, dokumenterar, publicerar och arkiverar. Med tiden har vi byggt upp en kunskapsbas om mänsklig varseblivning, ovanliga naturfenomen och misstolkningar samt världens största ufoarkiv (www.afu.se) med kontakter inom högskolor och universitet och militär som är unika.

Hela den omfattande verksamheten, med föredrag, egna utbildningshelger och hundratals timmar per år där vi hjälper massmedier och elever från universitetsnivå till grundskola med fakta och kommentarer sker för egna pengar och på vår egen fritid.

Vi är helt enkelt en mycket aktiv del av Folkrörelsesverige.

UFO-Sverige kan beskrivas som en kombination av Unga forskare och Jourhavande medmänniska där vi griper oss an såväl fysiska fenomen som inre upplevelser. Ett av våra syften är att samla in och analysera ett folkloristiskt kulturarv av berättelser som annars går förlorat.

En av de få riksdagsmän som engagerat sig i frågan var centerpartisten Anders Gernandt från Arboga som under 1970-talet ordnade ett möte mellan representanter för den svenska uforörelsen och den dåvarande överbefälhavaren Stig Synnergren. Men i de flesta fall har svenska riksdagsmän haft svårt att hålla isär ufo (oidentifierade flygande föremål) och ”flygande tefat” (rymdskepp från andra planeter). Som Göran Persson när han i februari 1997 besvarade ett brev från en skolklass med att han inte trodde på vare sig ufon eller utomjordingar.

Mera förstående för vad UFO-Sveriges arbete handlar om var dåvarande partiledaren Olof Johansson (c) som i ett brev varmt tackade organisationen för, som han beskrev det, ”er viktiga demokratiska ’renhållning’” sedan vi avslöjat flera bluffmakare och en person med nazistisk bakgrund.

Efterfrågan på det vi gör är mycket stor; på ett seriöst och objektivt arbete inom ett ämne som intresserar så många. För några månader sedan mottog vi en donation från National Geographic Channel som ett bevis för just detta.

Vad svensk ufoforskning behöver är resurser som kan vässa vår verksamhet kvalitetsmässigt. För att:

? Göra ännu bättre undersökningar av inrapporterade fall.

? Utföra historisk forskning i militära och civila arkiv.

? Publicera och informera om vad vi kommer fram till.

På så sätt kan människor få svar på sina frågor, myter få sin förklaring och debatten komma att handla om kunskap istället för tro. En fråga som så starkt påverkar vårt sätt att se på världen bör engagera också politiker.

Clas Svahn , Ordförande i Riksorganisationen UFO-Sverige