ÅSIKT

Avdrag för hushållstjänster gynnar bara de rika

REPLIK

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Nej, vi ska inte pröva hushållsnära tjänster nu. Det är mitt bestämda svar på Ulrica Ambjörns artikel i Aftonbladet 17/5. Jag ska anföra några skäl:

1. Skattesubventioner drar bort resurser från statskassan. Det är ofrånkomligt. Hur mycket går inte att säga. Men erfarenheterna från såväl Finland som Danmark visar på höga kostnader. I Danmark, där skatteavdraget infördes 1994, blev reformen så kostsam att den i dag i stort sett bara är en skattesubvention till pensionärer som köper städtjänster. Skattesänkningar innebär samma påfrestningar på statskassan som utgiftsökningar. Det är alltså en fråga om hur man vill använda samhällets resurser – till skattesubventioner eller till vård och omsorg.

2. Skattesubventioner för hushållsnära tjänster skulle främst komma dem till del som har råd att köpa sådana tjänster. En pensionär med låg pension (och sådana finns fortfarande många) har inte råd att köpa dessa tjänster och får alltså inte del av skattesubventionen medan en it-konsult eller en chefredaktör har råd att köpa städhjälp och kan dra nytta av skatteavdraget.

3. Skattesubvention får inte bort svartjobben. Oavsett hur kraftiga skattesubventioner vi inför kommer det alltid att vara billigare att anlita svart arbetskraft. Brott ska bekämpas med polis, inte med skattesubventioner.

Skattesubventioner för hushållsnära tjänster är en klassfråga – något som både HSB? och Vår Bostads chefredaktör borde förstå.

Aftonbladet i tisdags

Gertrud Sigurdsen (s)