ÅSIKT

Säg ifrån – hela tiden, överallt

DEBATT

Jag uppfostrades i en tid då seder och bruk var andra än vad de är i dag. Vid minsta förseelse eller förargelse blev man tillrättavisad eller åthutad. Av vilken vuxen som helst som råkade befinna sig i närheten.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Tommy Mardell
– Säg ifrån innan det går överstyr och ännu en blir ihjälsparkad för att han faktiskt sa ifrån: Stå inte här och pissa! Gert Fylking skriver om våldet.

Det måste ha varit besvärligt och tungt att leva då, tänker dagens drägg och huliganer, omgivna av vanligt folk som bara glor och gapar.

Nej, det var inte det. För man blev väldigt sällan tillrättavisad eller åthutad. För man gjorde oftast rätt. För rätt hade man fått lära sig vad det var för något, och hur man gjorde det.

Jag är väl medveten om att ”rätt” inte är en absolut måttstock för hur man ska uppföra sig. Att detta ”rätt” förskjuts från tid till annan.

Att detta ”rätt” har marginella variationer beroende på kulturell eller religiös uppfostran.

Men det är inte dessa ”rätt” jag oroar mig för. De marginellt olika.

Det är de generella RÄTT som borde vara självklarheter mellan människor, oavsett kön, ålder, hemland eller tro.

Om det då är så? När ska vi då upplysa om rätt och fel och vilka ska göra det?

Alla ska göra det! Hela tiden! Överallt! Varhelst ett fel dyker upp måste vi hjälpa till att ställa detta fel till rätta.

Vi måste tidigt berätta och ständigt hålla fast vid att man inte slår varandra, krossar glasflaskor mot gatstenen, våldtar kvinnor eller flickor, kastar skräp på gatan, stjäl varandras bilar eller cyklar, sparkar ihjäl varandra på gator och torg, pissar i portar eller trappuppgångar, sitter och super på bänkar i solen, spottar tuggummi på trottoaren eller slår ihjäl någon för att han är homosexuell.

Dessa små upplysningar kan vi och ska vi delge alla i vår omgivning.

Innan det går överstyr!

Innan ännu en blir ihjälsparkad för att han faktiskt sa ifrån: Stå inte här och pissa.

Du pissar nämligen på allas vår framtid. Du pissar på allt vad fädren strävat och slitit ihop och velat ge i arv till sina barn: den bästa framtiden av alla.

Gert-Åke Fylking , radiopratare ”Morgonzoo” i riks-FM