ÅSIKT

Sluta tjafsa, säger Göran Persson

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Näbbdjur är en av de skapelser vi givits av evolutionen, om man tror på den. Vilka nya, märkliga arter, särskilt lämpade för sin miljö, är under framväxt i dag?

I gårdagens Metro fick vi kanske en ledtråd. Över ett helt uppslag står vår statsminister med ett finger, säkert placerat i luften. Hans ögon fixerar hoppfullt den egna fingerspetsen, som om han väntade på ledning.

Bilden omges av en intervju. Tror statsministern att förtroendet för politiker minskar när de tjafsar om debattledares kön? Både moderater och sossar hade ju propsat på att den tv-sända debatten i kväll skulle ledas av en kvinna. Så här svarar statsministern:

"Jag tror att det minskar. Jag sa ifrån häromdagen när de inte hade hittat ett sätt att lösa det här `Sluta tjafsa nu. Se till så att det blir en debatt", sa jag."

Alltså: Göran Persson har inte tjafsat. Han har hela tiden tyckt som folk i gemen. Det är "de" som har tjafsat, vilka "de" nu är.

Tillbaka till bilden med fingret: Tror ni att evolutionen är på väg att ge oss en politikerart med ett självfuktande finger, ständigt rest i luften?