ÅSIKT

Är det så här du vill ha det, Göran?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Häromdagen talade statsminister Göran Persson för socialdemokraternas kvinnoförbund. Han meddelade då att han funderade på om det inte behövdes lite censur. Det är för mycket sex överallt. Särskilt i medierna. Naket och halvnaket. Självsaneringen litade han inte på. Därför överväger han lagstiftning.

Man kan tolka statsministern på två sätt. Antingen är det bara en tom flört med opinionen. I sådana fall med yttrande- och tryckfriheten i potten. Eller så menar han allvar.

Om det senare är fallet vore det intressant att veta hur den censurlagstiftning statsministern efterlyser skulle vara utformad. Ska vissa ord förbjudas? Vilka i så fall? ”Sex”? ”Bröst”? ”Naken”? Eller ska lagtexten slå fast vilka kroppsdelar som får och inte får visas? Får nakna magar visas? Hur är det med lår? Gäller censuren även lättklädda män? Ska pressen få visa bilder från till exempel filmfestivalen i Cannes, där urringningarna är djupa? Ska det vara tillåtet att göra reklam för badkläder och underkläder?

Det statsministern talar om i abstrakta termer är något mycket konkret. Här bredvid visar vi vilka beslut den som vill censurera, rent konkret, måste fatta. Det handlar om enskilda ord och bilder.

Det handlar också om principer. Eller brist på sådana.