ÅSIKT

Pepparkaksklubben skickar kakor med inbakad samhällskritik

DEBATT

Har ni hört talas om den värmländska Pepparkaksklubben? Eller ”Ginger Breads for Peace” som de skrev när de skickade en pepparkaka till George Bush.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Mikael Lindblom/NWT
Pepparkaksklubben skickar kakor till makthavare för att göra dem snällare.

Maria Mercault, 17, som är en av grundarna till klubben, berättar att idén kom när hon och hennes kompisar satt och spånade om hur de skulle kunna påverka politiken. Att bara argumentera kändes futtigt. Det gör många utan någon större framgång. De ville väcka uppmärksamhet och göra någonting annorlunda. Då kom de att tänka på talesättet ”ta en pepparkaka så blir du snäll”.

Så blev det! Pepparkaksklubben har en inre kärna av tio personer i olika åldrar, och de tänker ut vilka politiker och myndigheter som behöver få en kaka. Tillsammans med kakan skickar de en motivering varför mottagaren bör bli snällare och ändra sin politik.

Någon brist på folk som behöver pepparkakor är det inte. Lokalpolitiker i Värmland har fått, Migrationsverket och invandrarministern också.

Nu senast gick en kaka ”Nyåkers utan ägg” till jordbruksminister Ann-Christine Nykvist med motiveringen ”släpp hönorna loss, det är vår”. Burhönsen har ju blivit lovade bättre utrymme i sju år nu utan resultat.

Så var det pepparkakan till Bush: ”Åk hem, George Bush, vi vill ha fred” stod det i brevet.