ÅSIKT

"Varför censureras nakna män?"

Ni gör propaganda för er egen åsikt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det har skrivits mycket om Göran Perssons utspel om att ha mer kontroll över sexualiseringen i media. Tyvärr har man inte kunnat läsa ordentligt om det, i alla fall inte i Aftonbladet då era artiklar om det varit ren propaganda för er egen åsikt.

Om det är rätt eller fel det han säger vet jag faktiskt inte, att inskränka vad som är okej att skriva är alltid mycket känsligt. Man är ute på väldigt hal is när man vill göra det.

Men en sak är säker. Ni, eller du som publicist klarar INTE av att göra jobbet. Den extrema sexualiseringen, den extrema fixeringen vid bantning, det extrema användandet av ord som ”chock” så fort något hänt. Allt bevisar att ni inte längre klarar av ert uppdrag att föra ut seriös journalistik. Sen kan du påstå att det är läsarna som avgör hur länge du vill. Du vet lika väl som jag att det är ni som skapar ett behov som egentligen inte finns.

Håkan Eriksson, Alingsås

Svar: Det känns bra att läsa att du också tycker att man är ute på hal is när man säger att tryck- och yttrandefriheten ska begränsas. Och än värre är det naturligtvis när landets statsminister står bakom förslaget. Han om någon borde värna om en fri press.

Vad beträffar din kritik av Aftonbladet tar jag naturligtvis till mig den. Att ordet chock har använts väl flitigt i kvällspressen håller jag med dig om. Vad beträffar fixeringen vid bantning är jag inte lika säker på att du har rätt. Övervikt är ett stort problem i västvärlden och kostar samhället miljarder i ökade sjukvårdskostnader varje år. Det vore väl konstigt om inte Aftonbladet och andra gjorde journalistik kring detta. Sen kan vi ha olika uppfattning om hur den ska göras. Aftonbladet har en hälsatidning som tipsar om goda matvarnor och vettiga träningsalternativ, det uppskattas av väldigt många av våra läsare. Aftonbladet har också en viktklubb på nätet. Den driver vi med hjälp av professor Rössner och hans medarbetare på Huddinge sjukhus.

Jag är trött på Linda Rosing

Läser Aftonbladet varje dag, både på nätet och i tryckt form. Men snälla du, nu måste väl denna rapsodi om Linda Rosings göranden och låtanden få ett slut.

Danne på Gotland

Svar: Var inte så säker på det. Linda verkar vara en driftig kvinna som säkert hittar nya kreativa sätt att få uppmärksamhet.

Varför censureras nakna män?

Du skrev att politikerna inte ska bestämma vad som får stå och inte stå i en tidning. Att de inte ska avgöra vad som är bra för folket att se. Nej, det är rätt men ni avgör ju också vad som vi inte ska se. Av moraliska skäl. Som den kristna högern i USA.

När ni publicerade en bild på ”Naken-Janne” så valde ni att sudda till organet. Jag har ingen som helst lust att se det, men jag tycker absolut inte att censur hör hemma i AB. Någon månad senare var en naken kvinna med på bild i AB och då minsann var det inget som var tillsuddat på hennes kropp. Dubbelmoral?

Min fråga: Varför har AB börjat med censur av den mänskliga kroppen? Expressen har det inte. Där var ”Naken-Janne” ocensurerad.

Thord Nilsson

Svar: Jag tror inte att du kan visa upp tidningssidor där Aftonbladet publicerat bilder på nakna kvinnor i spekulativt syfte. Det har däremot förekommit några gånger på våra kultursidor och då i samband med någon konstutställning.

Däremot är det riktigt att vi ”censurerat” ”Naken-Jannes” snopp, och det tror jag de flesta av våra läsare är tacksamma för. Det beror alltså mer på god smak än censur.

ARTIKELN HANDLAR OM