ÅSIKT

REPLIK Margareta Olofsson och Birgitta Sevefjord (v): Osmakligt, Axén Olin

DEBATT

Moderaterna Kristina Axén Olin och Christer G Wennerholm försöker (25/5) göra partipolitik av det senaste tragiska knivdådet i Stockholm.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det är osmakligt. Låt oss konstatera att överfallen på Södermalm måndagen den 23 maj var djupt tragiska och att politiker borde vara mycket försiktiga med att försöka ta politiska poänger på något sådant.

Axén Olin och Wennerholm påstår att psykvården skulle vara bättre med moderat styre. Men varför lyckades de inte göra något mellan 1998-2002 då de styrde landsting och Stockholms stad? Vi tycker att mycket skulle kunna bli bättre i dagens psykvård. Men Axén Olin och Wennerholm borde tona ned brösttonerna när vi - både i stadshus och landsting - satsar betydligt mycket mer än vad det borgerliga styret gjorde. En av poängerna med att höja skatten var - förutom att sanera det borgerliga ekonomiska haveriet - att vi skulle få mer pengar till bland annat psykvård.

Än intressantare är kanske att vi för första gången på mycket länge byggt upp ett fungerande samarbete mellan stad och landsting, något moderaterna inte lyckades med under sin tid. Sedan april samarbetar stad, landsting, Stockholmspolis och statliga Mobilisering mot narkotika för att stoppa de öppna drogarenorna och ge extra stöd till drogberoende i form av "lotsar". Andra exempel på samarbete mellan staden och landstinget är nya mottagningar för beroende- och missbrukarvård, slutenvård för hemlösa vid Ersta sjukhus och en färsk överenskommelse som kommer att ge bättre vård för personer med psykiska funktionshinder och/eller beroendeproblematik.

Axén Olins tal om poliserna och hårdare tag på våra gator är tröttsamt. Kan ingen tala om för henne att hon faktiskt har varit ordförande i polisstyrelsen sedan 1999? Axén Olin har haft - och har - alla möjligheter att genomföra det hon vill. I stället väljer hon att skrika högt så fort hon får chansen. Tomma tunnor skramlar mest.

Margareta Olofsson (v)

socialborgarråd, Stockholms stad

Birgitta Sevefjord (v) sjukvårdslandstingsråd, Stockholms läns landsting