ÅSIKT

Våldtäkter är mäns fel

Lisa Åberg, 28: Lägg inte ansvaret på oss kvinnor

Foto: HASSE ROSENTHAL
polisjakt En 35-årig kvinna våldtogs vid Olaus Magnus väg i Stockholm i förra veckan. Polisen söker efter våldtäktsmannen i området kring platsen där hon överfölls.
DEBATT

Kvinna, stanna inne! Lär dig självförsvar! Ha inte utmanande kläder på dig! Drick ingen alkohol! I de senaste dagarnas mediedebatt om våldtäkt och misshandel har fokus enbart legat på oss kvinnor, och på hur vi bör begränsa våra liv för att undgå att drabbas av överfallsvåld. Men varför pratar vi aldrig om roten till det onda – de män som misshandlar och våldtar?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lisa Åberg

Ja, jag är rädd. Som en 28 år gammal tjej bosatt i en av Sveriges storstäder går jag inte gärna ut ensam, varken på dagen eller på kvällen. När jag ändå måste så är det alltid med snabba steg, klappande hjärta och alla sinnen på högvarv – är det någon i närheten, någon som följer efter, någon i den där mörka portuppgången? Och jag är så in i vassen utled på det. Det här borde vara min stad med! Mina parker att jogga i och mina vänner att besöka efter jobbet. Men rädd att det ska hända mig något så vågar jag inte gå själv; jag väntar tills andra ska träna, åka hem från krogen, promenera längs havet. Rädslan för att drabbas av överfallsvåld bär jag, som de flesta andra kvinnor, ständigt med mig.

Jag vet att det oprovocerade våldet på gator och torg drabbar även män – oftare än det drabbar kvinnor. Jag vet även att de våldtäkter som sker i en mörk och skuggig park är en droppe i havet jämfört med de våldtäkter och misshandelstillfällen som sker innanför hemmets väggar. Men jag vet en sak till: vem som gör det här. Det är män. Och det är det jag vill att vi ska tala om.

Män misshandlar män och män misshandlar kvinnor. De våldtar och beter sig allmänt förjävligt, på fotbollsarenorna, på semesterresorna, på krogen. Varför pratar vi inte om vad vi ska göra åt det? Vad vi ska göra åt alla de män som beter sig som svin?

Och ja, jag vet: alla män misshandlar inte. Alla män våldtar inte. Det finns gott om supersnälla och goa killar därute, självklart. Det är de andra männen jag pratar om, och som jag vill kunna prata om utan att Sveriges män reser sig och ropar unisont ”vi våldtar minsann inte, kom inte här och prata om åtgärder för att ändra på alla män, det är bara vissa som begår brott!”.

Problemet är bara att ingen kan veta vilka dessa män är. De som slår och våldtar kommer från olika klasser, åldersgrupper, länder och yrken och samma sak gäller för dem som blir slagna och våldtagna.

Kanske är problemet aningen större i vissa grupperingar av människor – ingen vet säkert – men faktum kvarstår: det här problemet finns överallt, och det påverkar varje kvinnas vardag negativt. Alltså måste vi vända oss till alla Sveriges män i den här frågan, om inte det enda vi vill ändra på är påföljden till ett brott – utan det faktum att brottet begåtts.

För någonting måste göras. Och i motsats till de flesta förslag i den pågående debatten, så tycker jag att det är hos männen som ändringarna ska ske. Det är ju inte vi kvinnor som gör något fel! Visserligen gör många män heller inget fel, men även de ”snälla männen” skulle tjäna på ett samhälle där de ”andra männen” inte misshandlar och våldtar. Säkerligen skulle alla hyggliga män kunna tänka sig att medverka i en satsning som riktar sig mot Sveriges män i syfte att på något vis förbättra situationen för oss kvinnor. Eller?

Hur som helst så är jag iallafall bombsäker på en sak: lösningen ligger inte i att vi kvinnor begränsar våra liv ännu mer. Lösningen måste ligga någonstans i att vi sätter fokus på dem som inte vet hur man uppträder medmänskligt – och den måste kanske i detta fall omfatta även de män som aldrig kommer att begå något brott. Men då kanske det måste till mer än ett vitt band på kragen från er sida, killar. Vi tjejer betalar redan med våra liv.

Lisa Åberg