ÅSIKT

Tjejer, slå tillbaka!

Ylva Tengblad: Sluta vara rädda – återerövra gatorna

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
kämpa emot Det är statistiskt sant att en kvinna som kämpar emot har större chans att klara sig ur ett väldtäktsförsök, än en kvinna som är rädd, skriver Ylva Tengblad. Obs, bilden är arrangerad.
DEBATT

Titt som tätt händer det att jag slår upp tunnelbanetidningen på morgonen och inom loppet av några minuter känner mig fysiskt illamående av all idioti som slår emot mig. De gångerna har hittills slutat med att jag kastat blaskan på golvet, hävt ur mig någon politisk inkorrekthet som max grannen på sätet bredvid hört och sen tjurat resten av resan. Well no more of that, nu har det fanimig gått för långt. Dags att svära offentligt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förra året anmäldes 2631 våldtäkter i Sverige. Tolv – jag upprepar; tolv – procent av dem var rena överfallsvåldtäkter där offret inte kände gärningsmannen. Följaktligen ställer jag mig frågan; hur kommer sig att den våldtäktsdebatt som rasar är inriktad på denna förhållandevis lilla del av problemet?

Med vilka rationella argument väljer samhället att fokusera tolv procent framför resterande åttioåtta? Visserligen hoppade jag av B-matten på gymnasiet men jag känner ändå till att nio tiondelar är mer än en, så låt mig ge alla som inte förstått detta en liten första lektion i sunt förnuft:

Ett större problem bör prioriteras före ett mindre.

Rädsla är nämligen ett mycket påtagligare hot för tjejers vardag än risken för att bli våldtagen. Skräcken för att bli överfallen har – förutom det förbannade utseendekomplexet – i alla fall utan tvekan varit en av de ingredienser i patriarkatet som begränsat mig mest i livet.

Otaliga är de gånger när jag som yngre åkt hem tidigare än mina vänner för att slippa gå den folktomma vägen från nattbussen hem till pappas hus. Eller på grund av oro gått miste om den känsla av själsfrid en stilla natt kan ge, med dess kyliga luft och omslutande månljus.

Att förminska, inte förstora, det förtryck man bekämpar, det är dagens andra simpla förnuftslektion.

Den statistiska sanningen att tjejer som försvarar sig har en god chans att klara sig mot våldtäktsförsök är knappast någonting man ser som rubrik för debattinläggen i?dag.

Istället går Sveriges justitieminister ut med en uppmaning till landets kvinnor att hålla sig borta från farliga områden. Ett förslag som faller ganska platt med tanke på att sextio procent av våldtäkterna begås i ens eget hem och vad blir konsekvensen då; att jag ska undvika mitt eget hus? Bright, Bodström, verkligen.

Det förslaget är ungefär lika smart som det som ungmoderaterna levererar i sin nya kampanj mot ”de våldtäkter som ökat med femtio procent det senaste året” (andra har i alla fall medvetenhet nog att kalla dem för vad de är – överfallsvåldtäkter – och därmed synliggöra att det är den lilla tolvprocentsatsen vi pratar om och inget annat).

Där föreslås nämligen längre fängelsestraff som lösning på problemet, trots att forskning visar att den metoden är i det närmaste verkningslös.

Följaktligen – en tredje och sista lektion i smart bekämpande av förtryck: Föreslå inte idiotiska åtgärder.

I allt det här är nog det som chockar mig mest den generella uppmaningen om livsstilsförändring som riktas mot de potentiella offren istället för de potentielle gärningsmännen.

Om nu gruppåtgärder ska föreslås varför inte säga till killarna att undvika att dricka istället! (Och kom nu inte dragandes med att jag anklagar vanliga män för att vara kapabla till hemskheter, vi har ju redan konstaterat att de våldtäkter som begås av främmande galningar är i minoritet.)

Korrelationen mellan alkohol och våldsbrott är välkänd, och en minskning på det området skulle ju dessutom främja killarnas hälsa, något som en rädsla att vistas ute knappast kan sägas göra för tjejer.

Nä, Tomas Bodström, begränsa ditt eget jävla liv istället. Jag har inte tid, för jag ska ut och hänga i mörka parker med mitt brudgäng gömt i buskagen. Och sen kommer det vara våldtäktsmännen som ber om att vi hade hållit oss borta från gatorna den natten, inte du.

Ylva Tengblad (researcher)