ÅSIKT

Älskade - hatade dagis

Anna Wahlgrens debattartikel i går orsakade stor debatt

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Anna, dra inte alla förskolor över en kam

Vi tycker att det är väldigt ledsamt att en verksamhet som fungerar så bra som den svenska förskolan faktiskt gör, ska dras ner i smutsen på grund av Anna Wahlgrens märkliga inlägg. Vad baseras hennes artikel på egentligen? Ett enstaka fall som förstås inte får inträffa? Paralleller kan dras till andra områden. Det finns misshandel och övergrepp bland adoptivföräldrar till exempel, ska då alla adoptioner förbjudas? Ska alla poliser anses vara kriminiella då ett fåtal bytt till den kriminella banan?

Som ni kanske märker så är vi upprörda! Förskolan är en verksamhet som behövs och många barn får stimulans där.

Therése, Pia och Erika, förskollärare som alla är stolta över sina jobb!

Ge lön åt alla som stannar hemma

Visst far barn illa på dagis. Det är fullständigt oacceptabelt i mina ögon att barn under tre år ska vara på dagis!

Vi lämnar våra små i händerna på andra, utan att reflektera över det. Sveriges regering är skicklig. De har lyckats få oss att glömma det mest självklara i människans natur. Ta hand om våra barn. Lära dem om livet, rätt och fel. Älska dem för de underbara barn de är.

Vi ger dem: osäkerhet, stressymtom, tinnitus.

Nej tack! Föräldralön till alla som vill vara hemma längre med barnen!!!

Mamma till snart två

Alla får göra som de vill

Jag får ofta kommentarer för att jag inte har min son på dagis. Har man förmånen att vara hemma med sitt barn så är väl det bara bra, eller?

Han träffar många barn ändå, vi går regelbundet på öppna förskolan. Men jag förstår också dom som har sina barn där om föräldrarna måste jobba. Jag tycker att var och en ska få göra som dom vill.

Lina

Äntligen någon som säger sanningen. Lyssna och lär.

Mormor

Aldrig dagis för mina barn

Precis så har jag sagt, tänkt och känt sedan jag fick mitt första barn 1982. Inte skulle jag lämna mina tre barn på dagis! Man måste inse att man får "offra" något för barnen, skaffa inga barn annars!

Äntligen någon som säger något HÖGT! Tack Anna, och tack för "Barnaboken" som lästes flitigt av många av oss föräldrar på 80-talet.

Mariam

Hur många barn tror Anna Wahlgren far illa i hemmet då? Barn som blir våldtagna/misshandlade av sina föräldrar, släktingar och andra närstående.

Dagispappa

Det är politikernas fel

Ja, barn far illa på dagis, men glöm inte bort den personal som tappert försöker ta hand om våra små dyrgripar. Deras resurser har blivit sämre och sämre med åren. Barngrupperna blir större och större medan lokalerna som barnen ska vistas i krymper.

Denna situation skapas av våra kommuner som skoningslöst skär ner på barnomsorgen. Min sambo jobbar inom barnomsorgen och jag har sett utvecklingen från två håll. Både mina barns och hennes situation som ständigt försämras.

Jag begriper inte rent ut sagt hur personalen orkar med det tryck som dom utsätts för, då dom ska kunna skapa en trygg och säker miljö för sig och barnen! Det råder inget tvivel om att vi har en stor "barnomsorgsbomb" som bara ligger och vilar!

Håkan

Tack, ännu en tung sten

Tack, Anna Wahlgren för att du lägger ytterligare en sten på en redan ångestfylld tillvaro som småbarnsförälder.

Det är en evinnerlig tur att jag själv gick på dagis som barn och trivdes utmärkt.

Ännu en lycklig omständighet är att när min son inte är på dagis uttrycker han ofta en önskan att få gå dit. Han pratar om vad han ska göra på dagis i morgon.

Men du vet givetvis bäst vad mina barn upplever och tycker, därför ska jag genast säga upp mig från jobbet, sälja huset och köpa enpappkartong som vi kan bo i. Jag är övertygad om att mina barn kommer bli överlyckliga.

Ulf Jerneryd

Förbjud föräldrar att jobba mer än 75 procent

Själv är jag av den åsikten att det skulle vara lag på att en av föräldrarna inte fick arbeta mer än max 75 procent fram till dess att barnet fyller 10 år. På så sätt skulle människor drivas till eftertanke innan man väljer att bli förälder.

Finns det något hemskare än folk som hävdar att "Ja, jag tänker då inte ändra mitt liv bara för jag har fått barn"!?

Dagis kan nog vara roligt när barnen blivit tre år men inte om de tvingas vara där fem dagar i veckan och nio timmar per dag.

Till Anna: Sluta aldrig debattera för barnens väl med ditt sunda förnuft och utan att rädas karriärmänniskornas påhopp.

Ulrika Lindquist

Vi har inte råd att vara hemma

Så länge Sverige driver en skattepolitik som gör det fullständigt omöjligt för en familj att försörja sig själv på mindre än två löner, kommer det att finnas behov av dagis. Skulle jag stanna hemma på heltid med mina tre barn, skulle min fru behöva tjäna ungefär tre gånger så mycket som hon gör idag för att vi skulle ha samma på kontot varje månad. Det kommer såklart aldrig att hända.

Tror Anna Wahlgren att vi tycker om att överlämna barnen till andra? Men vad har vi för val?

PG

Anna, vi vill inte ha en dagisfri tillvaro

Nej, det är inte OK att som Anna Wahlgren fara ut och fördöma allt vad barnomsorg och förskola heter! Det är inte heller sant att alla barn på dagis far illa och utsätts för övergrepp.

Nej, det är inte valfrihet att säga att alla barn och föräldrar kan och skulle ha det bättre om de var hemma hela barndomen.

Jag förstår att du vill vill väcka debatt, Anna, och jag håller med om att de skräckexempel du nämner i din artikel är att beteckna som grova brott. Det är aldrig OK att förgripa sig på barn!

Men snälla du - sluta klanka ner på hela barnomsorgen!

Under mina elva år som (flerbarns)mamma har jag stött på så många duktiga, trevliga och pålitliga barnskötare och förskollärare som är engagerade i sitt arbete och sätter barnens bästa främst - alltid!

Jag har sett barn som gråter när de lämnas, visst. Några barn har svårare än andra att lära känna sin nya miljö, det är sant.

Flertalet barn jag har sett har varit glada och stimulerade barn som springer iväg till sina lekkompisar och fröknar!

Precis som du, tror inte heller jag på modellen att lämna barn på dagis i 10 timmar om dagen (eller mer), men jag tror och ser, åtminstone i min närmiljö, att många föräldrar gör sitt yttersta för att begränsa tiden,

MEN inte för att det är dåligt på dagis utan för att man vill vara med sin "flock" i sitt hem, man vill ta hand om sina barn och hinna umgås.

Lite ekonomisk realism: valet att vara hemma på heltid under hela barnens barndom finns inte för flertalet föräldrar.

Men även om det valet fanns så tror inte jag att det skulle vara det bästa valet för alla barn och föräldrar.

Både vuxna och barn behöver olika slags stimulans, man kan inte få allt hemma.

Det jag - och många med mig - önskar är inte en dagisfri tillvaro utan bättre möjligheter att förena familje- och arbetsliv, tidsmässigt och ekonomiskt.

Något jag däremot är helt övertygad om är att dagis är och har varit en viktig ingrediens i alla mina barns välbefinnande och utveckling - inte tvärtom!

Maria, 39 år, 3 barn

Jag upprörs lika mycket som Anna W över allt elände, varje dag läser man om våldtäkter och ibland om illa behandlade barn, det knyter sig i magen och bränner av smärta och förtvivlan i hela mitt hjärta av all ondska!

Vill ändå tycka att det finns många dagis som är fantastiska och personalen är underbar, glad och kärleksfull, och där är jag glad att få säga "hej då" till mina barn på morgnarna och förmånen att få hämta i rimlig tid. Problemet är att vi kvinnor "måste" jobba heltid för att hänga med i karriärstegen.

Maria Wittrin Blomquist

Läs mer:

ARTIKELN HANDLAR OM