ÅSIKT

Jag har bjudit in Persson till debatt

Ursäkta oss, kampsportare

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I förra söndagens spalt gick jag lite hårt fram mot landets kampsportare. Slarvigt och utan att ha tillräckligt på fötterna påstod jag att kampsporten dras med dopingproblem. Det ber jag om ursäkt för.

Enligt en utredning som gjorts av Riksidrottsförbundets antidopinggrupp har inga konstaterade fall av doping skett under senare år.

Anders Gerdin

chefredaktör

Felaktig rubrik om Systemets fest

Hur kan ni sätta en rubrik som ”Systemet festade för 14 miljoner” och ha enkätfrågan: ”Var det rätt av Systembolaget att festa för 14 miljoner” när det i den aktuella artikeln tydligt framgår att det inte alls var festen som kostade 14 miljoner? Hur tycker du att jag som läsare ska förhålla mig till trovärdigheten i det som Aftonbladet skriver efter en sådan publicering? Och vad känner du att ni har för moraliskt ansvar i det ni skriver?

Fredrik

Svar: Visst händer det att Aftonbladet ibland drar lite för hårt i rubriker och löpsedlar, det är inte bra och det påverkar också läsarnas förtroende för tidningen. Jag kan lova dig att jag och mina medarbetare ofta diskuterar den här typen av frågor.

I det aktuella fallet med Systembolagets fest tycker jag inte att vi gått över gränsen. Notan för kalaset slutade på knappt 14 miljoner kronor. I summan ingick, förutom mat och dryck, också resor till Stockholm, uppehälle samt underhållning av kända artister. En fest består ju inte enbart av det som serveras på tallriken.

Tala om att Zlatan bojkottar er tidning

Angående era artiklar de senaste dagarna om fotbollsgalan. Varför nämner ni inte att Zlatan bojkottar Aftonbladet sedan flera år tillbaka? Jag satt häromdagen och lyssnade på nyheterna på dansk P3 och där sades det uttryckligen att han vägrade att komma på grund av er. Det vet ju förvisso varje svensk redan, men varför lägger ni hela skulden på Zlatan utan att det minsta rannsaka er själva?

Markus

Svar: Zlatan pratar inte med Aftonbladet och en del andra tidningar, det är riktigt. Men han var glad och mycket stolt när han fick beskedet att han tilldelats Guldbollen av Aftonbladet och Svenska Fotbollförbundet. Enligt uppgifter från förbundet uteblev han inte på grund av nån bojkott. Nej, Zlatan hade helt enkelt andra engagemang den här kvällen.

Varför detta ständiga bloggande?

Bloggande anses avslöja insidessnacket och heta rykten, och om det verkligen är så: varför inte presentera detta i den riktiga tidningen? Nu bloggas det för en liten läsekrets och vanliga papperstidningsläsare utestängs i värsta fall helt från bloggnyheterna eller så får de dessa serverade flera dagar efteråt, vilket jag sett tråkiga exempel på i er tidning.

Micke Ståhl

Svar: Aftonbladet har ett fåtal reportrar som valt att blogga vid sidan av sitt ordinarie jobb. Vill du läsa dessa bloggar hittar du dem enkelt på aftonbladet.se

Har yttrandefriheten försvunnit?

Jag läste på webben att yttrandefriheten för EU:s medlemsstater togs bort 2004. Finns det någon sanning i detta? Som du säkert kommer ihåg var Persson och tafsade på yttrandefriheten. Han dolde det med att skylla på för mycket porr. Som väl var reagerade alla snabbt.

Ulla

Svar: Yttrandefriheten och offentlighetsprincipen ser olika ut i olika länder. Sverige är ett av världens mest öppna samhällen. Men det finns moln på himlen. Under de senaste åren har regeringen på flera områden begränsat medias möjligheter. Den 6 december, på Aftonbladets 175-årsdag, har jag bjudit in samtliga partiledare till en debatt om yttrande- och tryckfriheten. Då har Göran Persson möjlighet att ge regeringens syn på dessa frågor.