ÅSIKT

Varför ger ni inte mer stöd till biogasutbyggnaden?

DEBATT

Varför ger ni inte mer stöd till biogasutbyggnaden och varför inte subventioner till privatpersoner rörande biogasbilar. Jag tror nämligen på positiv stimulans.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jan-Olof Bodén

Foto: DRAGAN MITROVIC
Lena Sommestad

Jag håller med dig om att morötter många gånger är bättre än piskor. Regeringen gör en hel del för att främja biogasen. Biogasen är skattebefriad från både koldioxidskatt och energiskatt. I höst kommer regeringen dessutom föreslå att fordonsskatten för lätta fordon läggs om till att vara koldioxidbaserad. En sådan fordonsskatt gynnar bilar med låga koldioxidutsläpp som biogasbilar. Vi räknar med att den nya fordonsskatten kan införas under 2006.

Regeringen har också anslagit drygt en miljard kronor till miljövänliga transportlösningar genom våra program för klimatinvesteringar. Av dessa medel har cirka 100 miljoner kronor om året satsats på förnybara fordonsbränslen och i huvudsak biogas. Stödet går både till en fortsatt introduktion av biogasfordon och till att främja biogasproduktion.

Ytterligare exempel satsningar som görs för att gynna biogasen är ökad stöd till energiforskningen och sänkt förmånsvärde för tjänstebilar som drivs med biogas.”

Lena Sommestad,

miljöminister

ARTIKELN HANDLAR OM