ÅSIKT

Slå inte tillbaka, kvinnor

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Hilary Swank lär sig boxas i filmen ”Million dollar baby”.

Inom boxning och brottning med flera kampsporter finns det viktklasser som matcharrangörerna måste hålla sig till. Män och kvinnor går i olika viktklasser. Det skiljer ungefär tre viktklasser mellan normalviktiga män och normalviktiga kvinnor.

Därför höjer jag ena ögonbrynet när jag ser att en självförsvarsinstruktör (insändare 30 dec) förleder kvinnor att tro att de ska känna sig säkra om de lär sig göra fysiskt motstånd i en våldtäktssituation. Skälen till att han har fel är uppenbara.

1) Våldtäktsmän väljer givetvis inte offer som är lika stora eller större än de själva.

2) Våldtäktsmannen kan ha tränat kampsport själv och/eller vara beväpnad och vapnet kommer då fram om han möter osedvanligt motstånd.

3) Om kvinnan gör kraftigt fysiskt motstånd trappar hon upp våldsdelen i våldtäkten och riskerar att bli värre tilltygad än hon annars skulle blivit.

Blir det vanligt att kvinnor slår tillbaka kommer givetvis våldtäktsmännen att svara på detta. Dels genom att välja ännu svagare offer, dels genom att beväpna sig på olika sätt och dels kommer gruppvåldtäkter att öka. Idén att möta våld med våld leder alltid till att den allmänna våldsnivån höjs.

Så om kvinnor ska leka actionhjältinnor kommer vi att få se fler vapen och därmed värre skador istället för färre våldtäkter. Verklighetens kvinnor måste agera i verkligheten och följa de råd som leder till att våldtäktsmännen inte hittar tänkbara offer på ödsliga platser.

Lämpligt vore att det fanns en lag som tvingar kampsportsinstruktörer att varna kvinnor för verkligheten och förbjuder dem att utmåla fiktiva hjältinnor som förebilder.

Självförsvar kan kvinnor träna men inte med målet att känna sig trygga mot våldtäktsmän. Denna falska känsla kan leda till att ännu fler råkar illa ut.

Tidigare artiklar

Lars Engström (Norsborg)