ÅSIKT

Satsa på en lokal poliskår

Krister Thelin om hur närpolisen i Sverige ska utformas

DEBATT

Den närpolisreform som aldrig blev av har skapat ”fjärrpolisen”:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Avlägsna polisväxlar ska dirigera ett minskande antal patruller över allt större ytor samtidigt som brottskurvorna pekar uppåt

Foto: JERKER IVARSSON

Svensk polis är i kris. Luttrade svenskar ser polisanmälan vid exempelvis inbrott mest som en ritual för att tillmötesgå försäkringsbolagens krav.

Den närpolisreform som aldrig blev av har skapat ”fjärrpolisen”: Avlägsna polisväxlar ska dirigera ett minskande antal patruller över allt större ytor samtidigt som brottskurvorna pekar uppåt.

Den sterila politiska debatten om enbart antalet poliser bekräftar det allmänheten har på känn.

Polistätheten i Sverige är i stort hälften av övriga Europas. Lokala, eller numera enbart regionala polischefer, skyller på Rikspolisstyrelsen, som pekar på Justitiedepartementet och anslagen.

Och den bildsköne justiteministern lovar inför valåret flera poliser i hopp om att klara debatten den här gången också. Men det utlovade antalet räcker inte ens för att täcka pensionsavgångarna.

Samtidigt har Riksrevisionen konstaterat att det 15 miljarder som årligen anslås till knappt 17000 poliser flyter runt i systemet till synes utan kontroll.

Det behöver inte vara så här. I USA och Storbritannien har ”Community Policing” och ”nolltolerans” brutit ryggen på en hotande brottsutveckling.

New York, som i storlek ligger nära Sverige, har på de flesta områden en lägre brottsnivå än vi.

Hemligheten ligger i ett tydligt ledarskap, politiskt ansvar och en väl utvecklad ”närpolisverksamhet”. Den polischef som inte klarar målen förlorar jobbet.

Poliskåren där speglar också den etniska eller demografiska strukturen i kommunen.

I Sverige gör vi tvärtom. För ett par år sedan föreslogs på allvar att den svenska helyllepolisen i Malmö skulle lära sig arabiska för att kunna hantera kommunikationen i invandrartäta Rosengård.

Men Sverige skulle också kunna ha en lokalt förankrad, välutbildad och effektiv poliskår som var direkt ansvarig inför väljarna i kommunen. Det krävs bara att det nuvarande stela statliga systemet öppnades för lokala poliser.

Eller är det bättre att kommunen och dess invånare köper fler väktartjänster eller bildar medborgargarden?

DUELLEN

Krister Thelin (hovrättslagman)

ARTIKELN HANDLAR OM