ÅSIKT

Jag som alltid trott att göteborgare har humor

Skriv om alkoholfria alternativ också

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varför finns inte någon alkoholfri drink med i artikeln ”Skåla in det nya året”? Med tanke på att ni samtidigt publicerar artikeln ”Stockholmarna super mest” hade det varit på sin plats. Eller anser ni att det bara är alkohol som gäller på nyårsafton?

Helen Salomonsson

Svar: Det är säkert en miss i hanteringen. Aftonbladets policy är att alltid ha med minst ett alkoholfritt alternativ när vi testar alkoholhaltiga drycker.

Våldtäkter beror delvis på Aftonbladet

Jag anser att Aftonbladet har en stor del av skulden när det gäller de ökande våldtäkterna. Under senare år har ju tidningens (med bilagor) innehåll kretsat omkring sex och allt som rör detta ämne.

The bottom is nådd

Svar: Jag tycker du blandar äpplen och päron i din fråga. Visst skriver Aftonbladet en hel del om sex och samlevnad. Och visst visar vi senaste baddräktsmodet i vår söndagsbilaga. Men att påstå att dessa artiklar leder till att våldtäkterna ökar är väldigt okunnigt. De flesta undersökningar som gjorts om väldtäkter visar att det i första hand handlar om makt och kontroll över kvinnan, inte om sex. Och har du tänkt på vad konsekvenserna av ditt resonemang skulle innebära? Menar du att artiklar om sex skulle förbjudas? Och bör vi införa burkan i Sverige för att vi män inte ska riskera att bli uppkåtade?

Rubrikerna lurar läsare – jag bojkottar

Varför skriver man sådana rubriker som den om Jan Malmsjös obotliga sjukdom? Syftet är förstås att man ska tro att kändisen lider av en obotlig, DÖDLIG, sjukdom. Och sen är det bara artros ? Jag och flera bekanta bojkottar Aftonbladet och Expressen som tidningar på grund av deras oseriösa rubriker som det sen inte finns speciellt mycket bakom. Jag efterlyser en självkritik inom dessa tidningars ledning och redaktioner. Är det det här man får lära sig på journalisthögskolan? Det vore befriande med en debatt om detta på Aftonbladets hemsida, vad tycker läsarna om den här typen av journalistik? Mer av den här typen av oseriösa rubriker så kommer vi att bojkotta även nätupplagan.

Hans Palm, Linköping

Svar: Visst händer det att vi ibland gör dåliga eller felaktiga rubriker. Det beklagar jag. Men jag kan lova dig att syftet absolut inte är att lura läsarna. Jag pratar ofta med mina medarbetare om vikten av att vara så tydlig som det bara går i formuleringarna på löpsedeln och förstasidan. Och skälet till det är enkelt. Vem litar i längden på en tidning som dag efter dag försöker lura sina läsare?

Så till artikeln om Jan Malmsjö. Det står att han lider av en obotlig sjukdom. Det är sant. Artros är däremot inte dödlig det har du rätt i. Men det står inte heller i rubriken.

Sluta jämföra IFK Göteborg och FC Z

Jag har länge varit en trogen läsare av Aftonbladet (både papperstidningen & nätupplagan). Framförallt har er snabba bevakning av fotbollsallsvenskan intresserat mig mycket.

Måndagens spalt från Lasse Anrell gjorde mig därför mycket ledsen och besviken. Anrell smädar i denna inte bara mitt favoritlag IFK Göteborg med en omotiverad liknelse med FC Z, utan nedvärderar även i mitt tycke Göteborg som stad mellan raderna.

Därför har jag nu beslutat mig för att sluta läsa Aftonbladet för att istället gå över till Expressen, vilket jag härmed vill framföra till Anrells chef.

Besviken fotbollsfantast och stolt göteborgare

Svar: Synd att du ger upp så lätt. Lasse är en av sportens mest omtyckta profiler. Eftersom du verkar tillhöra hans trogna läsare borde du känna till hans sätt att skriva. Anrell älskar att sticka ut hakan, att skriva drastiskt och att retas lite med läsarna. Den här gången handlade det om Göteborg. Det förvånar mig att du tar så illa vid dig att du bestämt dig för att sluta läsa Aftonbladet. Jag som alltid trott att göteborgare har humor.