ÅSIKT

Beundrade – för vadå?

Jonas Willgard: Jag är chockad över vilka som valdes till årets mest beundrade – intelligens och akademiska meriter går uppenbart inte hem

Foto: MARCUS ERICSSON
Toppar listan Zlatan Ibrahimovic och Carolina Klüft toppar listan över årets mest beundrade svenska kvinnor och män. ”Hur står det till i nationen?” undrar Jonas Willgard.
DEBATT

Så har då en av årets angelägnaste Sifo undersökning genomförts på uppdrag av tidningen Ica-kuriren. Temat för undersökningen är årets mest beundrade svenska kvinnor och män. Resultatet är häpnadsväckande enligt min mening. Hur står det till i nationen?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vanligtvis brukar jag låta dylika undersökningar passera med en axelryckning men så här i mellandagarna, medan julskinkan smälter i tarmkanalen och snön yr över vägar och fällt, så känner jag en ilska som jag måste dela med mig. Min ilska är dels riktad mot denna i sig meningslösa undersökning men framförallt mot dess häpnadsväckande resultat. Vad är det då som stör mig i julefriden? Jo följande.

Att sparka på en boll, att hoppa högt och att springa fort och på detta trams tjäna miljontals kronor anses i vårt land vara ytterst hedervärt. Så hedervärt att det till och med betingar en första plats i undersökningen gällande Sveriges mest beundrade kvinnor och män. Intellektuellt kapital, intelligens, politisk skicklighet eller akademiska meriter är uppenbart inget som går hem hos det svenska folket.

Detta kan man utläsa av undersökningen och detta faktum är illa nog och vittnar om det arma tillståndet i vår nation anser jag. Men det stoppar tyvärr inte vid detta.

När jag sedan fortsätter att läsa om vilka som toppar listan finner jag bland annat Lottie Knutsson, fritidsresors helgon som till och med föreslagits som blivande statsminister av mindre nogräknade personer –huga. Lottie har fått en hedersvärd 5:e plats på listan. Detta visar i och för sig att folket tänker främst med hjärtat i stället för med hjärnan vilket i sig kan vara ett ­sympatiskt drag.

Vad värre är att på motsvarande plats bland mest beundrade män så återfinns Mikael Persbrandt. Enligt TT så hade denne Persbrandt hamnat som nummer ett på listan om de svenska kvinnorna hade fått bestämma. Detta är enligt min mening är helt horribelt. Vad säger detta om de svenska kvinnorna. Är detta verkligen den ideal man de vill ha? En alkoholiserad skådis som kör såväl sin bil som sin båt på fyllan och åker fast för detta. Som misshandlar folk på krogen och vänsterprasslar genom att göra betydligt yngre kvinnor med barn samtidigt som han spelar teater mot sin fru på kvällarna. Ett teaterspel som sker på flera sätt än ett.

När denna nya, mycket yngre, kvinna sedan sitter hemma höggravid springer herr Persbrandt återigen –trots att han står under övervakning och antabusmedicinering – ut på krogen och super sig aspackad med nya skandaler som följd.

Detta må han i och för sig göra om han vill, vi har alla ett eget val och detta har många män gjort igenom åren. Vad som är märkligt och uppseendeväckande är att det är en sådan man som kvinnor beundrar mest.

Ja, hur står det till hos kvinnorna i nationen? I tider av feminism, jämlikhet och diverse kvinnojourer så röstas ett riktigt praktexempel på manschauvinist svin fram som den mest beundrade personen av er kvinnor. Jag är chockad.

Det är snart val och ibland funderar man på om folket i vår nation verkligen är kapabla att välja ledare. När en sådan här undersökning presenteras så tvivlar jag än mer. Dumheten har tagit oändliga proportioner i vårt land. Dumheten har segrat.

Jag kan inte annat än hålla med vår genom tiderna störste tänkare. August Strindberg i det han en gång skrev, nämligen att ”Det är synd om människorna”. Eller som Sickan Larsson en gång sa ”Folk är inte dumma. De är dummare”.

Trots detta eländiga tillstånd i nationen, som bland annat denna undersökning vittnar om vill jag ändå önska samtliga medborgare ett Gott Nytt År. Ett nytt år där dumheten förhoppningsvis får en mindre framträdande plats.

Jonas Willgard