ÅSIKT

Arbetslös och förnedrad

DEBATT

Anders Wetterholms artikel om hur hopplöst det är att vara arbetslös och hur svartjobb blir ett självklart alternativ har fått stor respons. Många arbetslösa har hört av sig till oss.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Bilden av hopplöshet och förnedring är ett stående tema hos de allra flesta. Här publicerar vi en del av inläggen.

Foto: Lotte Fernvall

De styrande lever inte i vår värld

Gräsroten är inte en pingpongboll som man kan slå fram och tillbaka ett par gånger strax före ett val och sedan lägga undan någonstans mörkt när de väl vunnit.

Vill man skapa långsiktiga och hållbara arbetstillfällen, då bör de se över både bättre stöd och enklare regler för nyföretagande. Vad det gäller stöd, om och när man får det, så är det både så knappt och otroligt byråkratiskt, liksom med regelverket. Gör allt detta smartare och jag tror vi skulle kunna få se en markant ökning av arbetstillfällen.

Men som sagt, de styrande lever ju inte i vår värld och är tyvärr ganska skyddade från oss gräsrötter, så det är väl en dag vi aldrig få se är jag rädd.

Olaf Ruppel

Kontrollorgan åt a-kassan

En kvinna sökte friår i oktober 2004 men fick ej svar från arbetsförmedlingen i Varberg förrän i maj 2005. I svaret stod att någon kandidat till detta vikariat inte fanns att finna.

Då jag frågade arbetsförmedlingen varför man ej lade ut arbetet som sökbart fick jag veta att jag inte kunde få det.

Jag tog kontakt med företaget och fick jobbet på tre månader plus förlängning och från april 2006 en tillsvidareanställning.

Inte konstigt om folk ger upp att försöka få tag i jobb när du får i dig att AF:s uppgift är att vara ett kontrollorgan åt a-kassorna i stället för att engagera sig i att hjälpa arbetslösa att söka jobb .

Fixade arbete själv

Bestraffa övertid

Dagens arbetslöshet speciellt bland ungdomar är en nationell katastrof eftersom vi går mot nya tider där vi kommer att hamna i arbetskraftsbrist. Detta vet våra politiker mycket väl.

Plusjobb är ett sätt att ge gamla utslitna sysselsättning och helt sanslöst! Plusjobb är en valteknisk fint för att fixa bättre statistik och inte bra ens för dom som får jobben. Det kommer inte att finnas meningsfulla uppgifter för plusjobbarna.

Enda sättet att säkra framtiden är att omfördela rätten till arbete. Bestraffa övertid (dom som jobbar ihjäl sig) och ge ungdomar jobb.

Det är dom som behövs om 10 år när vi får brist på arbetskraft.

Pensionera alla långtidsarbetslösa över 55 år omgående dom tillför ingenting om 10 år.

Att skicka ut dom gamla sjukskrivna till arbetslöshet är ett ytterligare bevis på politikernas statistiksjuka och brist på strategiskt tänkande.

Lars 56 år

Jag vill jobba!

Kanske är jag inte ens i målgruppen då jag är förtidspensionär, men jag är faktiskt ”bara” 34, snart 35 år gammal. Ingen frågade mig om jag ville bli pensionär, jag ville JOBBA!

Jag skäms, jag är förtvivlad, jag har förlorat möjligheten till ett någorlunda värdig liv på grund av att jag lyssnade på försäkringskassan och arbetsförmedlingen. Det var de som ”glömde bort” mig, sedan var det för sent enligt dem. Jag och många andra förtidspensionärer är i samma situation som de arbetslösa. Många av oss kan och vill jobba, men får käppar i hjulen varje gång av våra trevliga myndigheterna som ska hjälpa oss.

Susanne Säll

Som ett koncentrationsläger där arbetsförmedlingen har makten

Det känns som att sitta i ett koncentrationsläger. Där arbetsförmedlingen har makten att bestämma över mitt liv och A-kassan är deras bödlar som kan verkställa besluten. Snart skall jag börja den där ”klipp och klistra”-utbildningen. Den heter så fyndigt som Nya vägar. Är det vägen till Bjurholm eller Ragvaldsträsk?

Jag har en enorm ångest för att ansluta mig till den totala förnedringen som det här kommer att innebära.

Själv ville jag gå en taxikurs för det har varit sådana stora besvär med bl a färdtjänst i den här stan. Kvinnan på Taxi har lovat att det finns jobb garanterat, och då kan AF gå in och betala har de sagt, men tror du att de hört av sig. Det är en sådan typ av psykterror som hela tiden pågår. Då du som arbetslös kommer med konstruktiva lösningar, då psykas du ner av den här koncentrationsmakten. Plusjobben, jag vill inte hänga några jävla gardiner, skruva i några jävla glödlampor, eller gå ut med hundjäveln JAG VILL INTE FÖRNEDRAS.

Plusjobben blir nästa gigantiska fiasko. Jag vill börja svartjobba idag! Äh jag orkar inget mera, apatin har angripit mig så fruktansvärt ?

Karl-Gustav Aronsson

Arbetslös 50+ = värdelös

Arbetsförmedlingen är ingen hjälp

Jag har under många år varit inne i aktivitetsgarantin. Jobbar hela tiden som timanställd så garantin gör bara att jag har tryggheten att veta att jag får in en minimisumma varje månad eftersom jag aldrig vet hur mycket jag anlitas som timanställd. Jag har under alla dessa år aldrig fått hjälp eller tips om något arbete av arbetsförmedlingen. Ej heller fått hjälp med att söka praktikplatser. Allt sånt får man sköta själv. De vill ens inte träffa en på AF utan man ska ringa till kundtjänst och rapportera in hur många jobb man sökt så de kan sitta vid sina datorer och fylla i statistiken.

Timanställd, som vill ha fast jobb

Vi behöver mer fritid

Låt folk arbeta mindre och dela på tjänsterna! Vi behöver även ett uns mer fri tid.

Alla skulle må så mycket bättre. Folk skulle dessutom mer sällan vara sjuka, må dåligt – bli utbrända, skrika åt sina barn eller vara irriterade.

Har du råkat se dödsannonser i tidningen? Folk faller av pinn redan vid 47 eller 49 års ålder! Ofta är orsaken hjärtinfarkt eller hjärnblödning. Vill vi ha ett sådant samhälle?

Anneli

Anställ folk på riktigt

Jag tycker kommunerna borde ta sitt ansvar och sluta bedra sig själv. Man använder sig av enormt många timanställda som i princip är arbetslösa i stället för att anställa dem. Samtidigt gnäller kommunerna om att det inte finns folk som vill arbeta. Istället för att staten nu fördelar pengar till plusjobb kunde de ge kommunerna bidrag att anställa folket på riktigt.

Timanställd

Läs mer