ÅSIKT

Ge alla 13 000 kr i månaden

Tommy Olsson: Ingen blir arbetslös med medborgarlön

DEBATT

Jag har letat fram följande uppgifter från regeringens sidor på nätet:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Kostnad för arbetslöshet, sjukfrånvaro, pensioner, förtidspension, studiestöd, bostadstillägg för pensionärer, arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt kostnad för skillnaden mellan medborgarlönen och nuvarande lön för offentligt anställda uppgår till cirka 750 miljarder kronor. Dessutom

lånar staten ut cirka 10 miljarder i studielån.

Foto: Kai Rehn
Medborgarlön skulle vara bättre för många pensionärer, säger Tommy Olsson.

Förslag: Alla svenska medborgare från 18 år och äldre, får en medborgarlön på 13 000 kr brutto (9 000 kr netto) per månad. Det innebär att alla privata arbetsgivare ”slipper” betala 13000 kr av den anställdes lön. Ett exempel: En anställd tjänar 23 000 kr. Staten betalar 13 000 kr av lönen och arbetsgivaren betalar 10 000 kr. Nettot för den anställde blir samma, men för arbetsgivaren blir det en enorm skillnad på lönekostnaden.

Skattesatsen sätts till 30 % för löner upp till 420 000 kr. De med inkomster över denna gräns får betala 10 % extra i skatt på överskjutande del.

Alla som nu är i arbetsmarknadspolitiska åtgärder eller öppet arbetslösa skulle automatiskt få en, vi kan kalla det, samhällstjänst. De som är sjukskrivna för att de inte klarar av sina ordinarie arbeten skulle också få samhällstjänst med uppgifter som de kan klara av.

Under tiden de är i samhällstjänst (med lön på 13 000 kr /mån) söker de arbeten på den privata marknaden.

Detta innebär att ingen är ”arbetslös” utan att alla har ett arbete att gå till. Socialbidrag, bostadsbidrag och vissa andra bidrag försvinner eller minskar, liksom vissa avdrag.

Följder: Först och främst skulle det bli ett otroligt uppsving för svenskt näringsliv. Lönekostnaderna halveras i princip för företagen.

Det skulle dessutom bli onödigt för företag att flytta verksamhet utomlands. Vi skulle få ökade investeringar och nystartade företag skulle förmodligen skjuta upp som svampar ur jorden. Pensionärer skulle också få en förbättring. Det är inte många av dem som i dag har ett netto på 9 000 per månad.

En annan vinst skulle vara att studerande inte behöver studiestöd eller studielån. Köpkraften hos dessa skulle öka, men även möjligheten att spara till exempel för framtida boende.

Med de minskade lönekostnaderna för företagen, skulle det vara möjligt att införa lärlingsplatser med mentorer på företagen. Detta i sin tur skulle medföra att skoltrötta ungdomar som går ur nian inte behöver känna sig tvungna att fortsätta på gymnasiet. Där många av dessa elever (tyvärr) hamnar i det individuella programmet som står för en av de största kostnaderna inom gymnasieskolan. Dessa pengar kan användas till barn i lägre skolålder istället. De som senare i livet känner sig redo för att läsa vidare skall då kunna gå på ett väl fungerande komvux.

Kostnader: Vad skulle då notan bli för denna omfattande förvandling av Sverige?

Enligt vad jag fått fram så skulle medborgarlönen omfattas av c:a 7 165 000 personer (18 år och äldre). Var och en får 9 000 kr/mån, vilket ger en årskostnad på 108 000 kr per person. Detta innebär en årskostnad på c:a 774 miljarder. Alltså ett minus på sisådär 25 miljarder. Detta är inget som oroar mig eftersom jag tror att företagandet skulle öka med denna omvandlig av systemet.

Då kommer också andra positiva ekonomiska faktorer att påverka statens budget, så att det faktiskt inte blir något

underskott utan i stället till och med kan bli ett växande överskott. Dessutom, som jag beskrivit ovan, så försvinner eller minskar en del av alla bidrag och avdrag som nu finns.

Slutkommentar: Jag vet att för många (särskilt de som är inne i nuvarande systemtänkande) låter detta som en utopi. Det som är intressant är, att jag har pratat med rätt så många människor om mitt förslag, och till min förvåning, eftersom en del av dem är politiker, så har många sagt att det verkar vara ett möjligt system.

Hoppas på att få många kommentarer angående mitt förslag.

Tommy Olsson , Lysekil

ARTIKELN HANDLAR OM