ÅSIKT

Om hundra år är nog köttätarna ganska få

DEBATT

Jag vill tala lite ur en vegetarians synvinkel med tanke på Therese Farchers artikel i ämnet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det påstås ibland att människan är skapt till att äta kött. Det tycker jag ej är bevisat på något sätt och det råder även delade meningar om det även av den s k expertisen.

Jag tycker att det är irrelevant att titta i backspegeln när det gäller den saken. Vi har gjort så mycket i vår forntid  som numer anses som barbariskt så det argumentet bleknar.

Bara därför att det varit på ett visst sätt bakåt i tiden betyder ju inte att det är en förevigad företeelse.

Naturen har alltid sett till att allt sker på ett för utvecklingens fortskridande bästa sätt

Vi vegetarianer har många olika skäl till vår livsföring även om nog de flestas argument är humanitet. Antalet vegetarianer ökar ständigt och det är inte konstigt. Det beror på att vi människor blir mer och mer humana och det är ingen tillfällighet att just gruppen ungdomar är störst.  

Vi får ej bli förblindade av alla oroshärdar i världen jus nu. Man skulle kunna säga att den djuriska människan just nu upplever dödskampen då det gäller egoism och inhumant beteende. Det är jag säker på. "Fågelinfluensan" och "galna kosjukan" är bara toppen av ett batteri av åtgärder som naturen skapar för att leda oss in på en mer human livsföring. Det här är ju inga lätta bitar att ta tag i när det serveras djur i alla möjliga förpackningar och det ser färggrant och "trevligt" ut.

Det pratas om kosttillskott och naturligtvis främst av dem som icke är vegetarianer. Jag har varit vegetarian i många år och äter inga djur eller fisk över huvud taget. Jag möter skepsis här och där i alla miljöer. Hur gör du när du ser till att inte få brist av vitaminer eller mineraler? är en ständigt återkommande fråga.

Svaret är enkelt. Absolut ingenting särskilt. Jag har ingen brist av något. Jag anstränger mig inte ens för att försöka undvika brist. Detta har jag själv praktiserat så jag behöver ej analysera och bedöma påståendet.

Varför är jag vegetarian? Av det enkla skälet att mitt inre har sagt stopp för att stoppa andra väsens kött i min mage.

Har jag något annat värde än en köttätare? Befängt. Vi har alla samma rätt att vistas på vår jord, vår farkost som susar fram i universum, men naturen har alltid sett till att allt sker på ett för utvecklingens fortskridande bästa sätt

Vi väljer alla när vi vill sluta att äta upp våra medväsen. Om hundra år är nog köttätarna ganska få skulle jag tro. Vi kan välja att lyssna på vår inre röst eller att slådövörat till. Naturen, som vi är en del av, löser även detta såsom allt annat som skall lösas.

Till sist vill jag bara påpeka att vi vegetarianer ej sitter med en morot i munnen och är hungriga.

Det är en ständigt återkommande missuppfattning av icke vegetarianer. Det finns så mycket välsmakande djurfri mat så ni kan inte tro. Jag är övertygad om att inte många av er skulle avnjuta en god vegetarisk rätt och gissa att den var djurfri om ni ej på förhand visste om det.

Läs alla inlägg i debatten:

Roger Nygren