ÅSIKT

Varför stör det dig att jag inte äter kött?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svar på Theres Farchers debattinlägg Människan är gjort för att äta kött (24.01.06). Du skriver att du inte bryr dig om hur eller vad folk äter, men ändå tycks den underliggande meningen i din artikel vara att det är ”fel” alternativt ”löjligt” att vara vegetarian. Hela artikeln bagatelliserar och nästan dumförklara valet att inte äta kött. Jag tycker inte att det är onaturligt att äta kött, utan att det är själva djurhållningen i sig som är onaturlig och därför väljer jag att inte äta kött.

VAD? Vad är det som är så himla provocerande med att jag, helt själv, av egen fri vilja, väljer att inte äta kött? Varför stör det folk? Varför stör min anledning till att inte äta kött folk? Anser jag att djur bli dåligt behandlade och inte vill gynna den industrin och på något sätt vill markera det, då tycks det väl ganska naturligt att sluta äta kött. Annars vore det ju hyckleri. Är det onaturligt att leva som man lär?

Dessutom tror jag inte att vegetarianer är så naiva att de tror att hela Sverige en vacker dag kommer sluta äta kött bara för att de sitter och knaprar på en morot, som hon så vältaligt uttryckte det. Mitt val, precis som många andra vegetarianers val, att inte äta kött syftar knappast till att hela svenska folket ska bli vegetarianer. Utan det är ett ställningstagande som förhoppningsvis på något sätt bidrar till att förändrar slaktindustrin. Sedan kan jag hålla med om att det självklart krävs en massa andra insatser för att förändra situationen. Men du kanske kan förklara för mig på vilket sätt jag gör det bästa av den rådande situationen genom att börja äta kött?

Jag tycker att det är rent ut sagt oförskämt att dra några som helst paralleller mellan att mycket kött går förlorat och slängs och vegetarianer. Du får det att låta som att det är vegetarianernas fel att djur dör i onödan. För att jag väljer att inte äta kött så är det plötsligt mitt fel att för många djur slaktas och att deras kött slängs?

Sedan blandas äpplen och päron. Att vara emot djurförsök och släppa ut illrar har inget med köttätande att göra. Det är en annan fråga. Men bara för att få lite perspektiv på saken, vilket skulle du välja? Att bo i en bur på en kvadratmeter i några år med absolut ingen stimulans överhuvudtaget och som slutar med att du slaktas eller några dagars total frihet? För det andra så blir det ganska komiskt att du pratar om att det är onaturligt att inte äta kött samtidigt som du verkar tycka att det ligger något naturligt i att låta vilda djur sitta i småburar. Du pratar om vad som är naturligt för människan, men vad är naturligt för djuren?

Jag vill avsluta med alla får äta vad de vill. Att vara vegetarian eller inte är ett högst personligt val. Och min anledning till varför jag inte äter kött är inte något jag går runt och predikar och skyltar med. Men frågar du mig, så svarar jag. Och upplever du mitt svar som provocerande så är det kanske ditt dåliga samvete som växer.

Läs alla inlägg i debatten:

Lilla jag