ÅSIKT

Fegt av dig Leijonborg

Siavosh Zarrasvand: Debatt med rasister går bra, men inte med ungdomsförbundet

DEBATT

Jag minns det som i går. Lars Leijonborg spände ögonen i Sverigedemokraten Jimmie Åkesson medan han rotade i kavajens innerficka. Möjligen kunde han se svettpärlorna i sin egna panna reflekteras i Åkessons omsorgsfullt rengjorda glasögon. Tiondelar av en sekund senare harklade folkpartiets partiledare fram: ”Eh, jag har glömt mina glasögon.”

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Lars Leijonborg, partiledare folkpartiet och Jimmie Åkesson, politiker sverigedemokraterna.

En debatt som var tänkt att vinnas enkelt av Leijonborg var till ända. Efteråt fick han hård kritik för att ha ställt upp i debatten och skänkt rasisten Jimmie Åkesson uppmärksamhet under bästa sändningstid.

Till sitt försvar sa han: ”Jag tror på att vi ska bemöta Sverigedemokraternas argument och visa på att de har fel”.

Jag måste erkänna att jag aldrig accepterat den förklaringen. Som väl etablerad i partiet, men framförallt i ungdomsförbundet, vet jag att Leijonborg blev erbjuden debatträning av EXPO:s Richard Slätt innan sändningen, men tackade nej.

Detta faktum har dock inte påverkat folkpartiet i sin retorik. Kommentarer liknande Leijonborgs har levererats med jämna mellanrum av partiets integrationspolitiska talman Mauricio Rojas, när han anklagats för att spela på främlingsfientliga strängar i sina uttalanden om invandrare. Rojas har sagt att det talas för lite om problemen och att integrationsdebatten har lågt i tak.

När han slutligen skrev en artikel fullt övertygad om att invandrares kulturella arv gjorde dem till kriminella medborgare fick partiets ungdomsförbund nog och begärde att han skulle avsättas från sin post.

Onsdagen den 25 januari var det tänkt att frågan skulle diskuteras i TV8.

Gissa om jag blev besviken. Ensam i studion stod en brunhårig ekonomidoktorand från Lund. Hans namn är Mats Persson och tittarna fick veta att Mats är vice ordförande i liberala ungdomsförbundet.

Reportern förklarade också att samtliga i Folkpartiets partistyrelse tackat nej till att delta i debatten.

Som medlem i både partiet och ungdomsförbundet dyker det upp flera frågor vid ett sådant tillfälle:

Varför är Leijonborg & Co beredda att debattera främlingsfientlighet med Sverigedemokrater, men inte med sitt eget ungdomsförbund?

Om Leijonborg inte vill ge splittringen inom partiet uppmärksamhet, varför var det då okej att ge Sverigedemokraterna uppmärksamhet?

Den tredje frågan som dyker upp har jag redan svaret på. Nej, folkpartiet är inte längre ett parti för mig.

I sin iver att vinna valet har partiet flera gånger inskränkt min frihet. Det är människor med mitt utseende som drabbas när partiet höjer tonen och kommer med rena lögner om ”invandrares kriminella arv”.

Efter 11/9, när hetsen mot muslimer (och människor med muslimskt utseende) var som värst misshandlades flera taxichaufförer under sina arbetspass. Min far är taxichaufför, min bror likaså. Det är vi som betalar priset för den där ministerlönen som är så eftertraktad av Mauricio Rojas.

Så länge risken finns att den mannen blir integrationsminister i en borgerlig regering, så länge han är talman för folkpartiet i integrationsfrågor, då underminerar vi vår egen säkerhet genom att rösta på folkpartiet och den borgerliga alliansen.

Om han däremot avsätts som integrationspolitisk talman eller de andra partiledarna i alliansen går ut och garanterar oss att de aldrig kommer acceptera Mauricio Rojas som integrationsminister, då är frågan återigen öppen.

Siavosh Zarrasvand (23 år student KTH och frilansjournalist Stockholm)