ÅSIKT

”Pinsamt är rätta ordet”

Längden spelar roll för bantare

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag är en före detta anorektiker som börjat fundera kring hur massmedier, däribland Aftonbladet, beskriver viktförändringar. I reportage efter reportage noteras hur mycket folk har gått ned med hjälp av olika metoder. Något som däremot saknas är alltid längden. För medan en 15 kilos viktförändring spelar roll för nån på 1,60 är skillnaden liten för nån som är 1,90.

Trots att längden är en intressant detalj i sammanhanget har jag till dags dato inte hittat någon längdangivelse i samband med artiklar om viktminskning. Vad beror detta på?

Vore det förresten inte rätt intressant att skriva om folk som vägt på tok för lite men lyckats gå upp. Den problematiken är kanske inte lika vanlig – men jag lovar dig att den existerar.

Etienne Omar

Svar: Jag har faktiskt aldrig tänkt på att längden också har betydelse när man skriver om viktminskning, men det har den naturligtvis. Jag ska prata med mina redaktörer om det. Håller även med dig om att det är viktigt att berätta om människor som väger för lite och kanske lider av självsvält. Detta drabbar främst unga kvinnor och orsakar mycket lidande. Aftonbladet har vi flera tillfällen belyst detta problem i våra artikelserier.

Birgit Nilsson valde själv att flytta

Tycker du det finns ett nyhetsvärde i att Birgit Nilsson själv fick betala sin sjukvård i Sverige eftersom hon inte betalat skatt i Sverige sedan 1956? Det är nämligen så vi finansierar sjukvården till stor del i Sverige, genom skattemedel. Med all aktning för Birgit N, men stämmer verkligen rubriken att hon tvingats betala för sin sjukvård. Gjordes inte det valet frivilligt 1956? Är detta sådan journalistik Aftonbladet skall ägna sig åt?

Carina Johansson

Svar: I den artikel du åsyftar fanns inga som helst värderingar. Vi tycker inte synd om Birgit på grund av att hon som utlandssvensk fick betala sin egen sjukvård. Däremot är det en intressant nyhet att Birgit inte varit skriven i Sverige på 50 år.

Carl Philip var inte inblandad!

Vad vill Aftonbladet förmedla till sina läsare med rubriken: ”Kiss-skandal på prinsens skola?” Vad har prinsen med denna händelse att göra? Vad har för övrigt de andra fd namngivna eleverna med detta att göra?

Skarastudent från 60-talet

Svar: Lundsberg är en av landets finaste skolor. Här har bara de allra rikaste råd att placera sina barn. Jag tror faktiskt att allmänintresset är stort när vi avslöjar den här typen av pennalism. Inte minst med tanke på den oerhört skakande skildring av internatlivet som Jan Guillou givit i sin bok ”Ondskan”.

Det var väl kompositören Puccini som skrev Tosca?

I fredagstidningens närhändedetkryss, så blev det Rossinis opera Tosca uruppförs.

Det var väl den italienske kompositören Giacomo Puccini, som skrev den operan.

Ingemar Olin

Svar: Du har helt rätt. Jag reagerade också när jag löste krysset. Pinsamt är rätta ordet.