ÅSIKT

Om politik vore lika viktigt som ishockey ...

Martin Jämtlid: Vilken skulle då domen bli mot Persson och Freivalds?

DEBATT

Vi lever i en tid då respekten och tilltron till våra folkvalda är alarmerande låg.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Politik är någonting som bedrivs på en nivå ovanför samhället och vardagen, möjligheten att påverka som enskild väljare upplevs som minimal. Det är väldigt få saker som får oss att "gå man ur huse" och det är definitivt inte politik.

Foto: magnus Wennman
Väcker känslor Daniel Tjärnqvist och resten av Tre Kronor blev utskällda både i medierna och av svenska folket när de anklagades för läggmatch mot Slovakien i OS. Sverige borde självklart ställa lika höga krav på sina politiker när det gäller sådant som att spela fairplay och vara ett föredöme för landet, skriver Martin Jämtlid.

Om man däremot tar upp ämnet idrott så händer det saker. Det finns knappast något som engagerar Sveriges befolkning mer än ishockey, speciellt när det gäller Tre Kronor.

Åsikter vädras högljutt och analyser kommer i en aldrig sinande ström. Svenska folkets och journalisternas domar är tveklösa och snabba om spelarna inte motsvarar de förväntningar som ställts på dem. Att representera Sverige är det finaste som finns och endast de bäst skickade göre sig besvär.

1. Det ställs höga fysiska, mentala, etiska och moraliska krav på våra spelare.

2. Spelarna har hundradelar av en sekund på sig att fatta beslut som kan vara direkt avgörande för matchen, det finns inget förlåtande för de hockeyspelare som tappat skärpan eller omdömet.

3. Spelarna är en del av en lagmaskin, att sätta sig själv framför sina lagkamrater är en dödssynd, är man inte en lagspelare har man inget i laget att göra.

4. Spelarna är tvungna att delta i träningsläger och samlingar, tvungna att hålla sig à jour med de senaste teknikerna och taktikerna, tvungna att ha koll på både lagkamrater och motståndare.

5. Spelarna kan inte skylla ett tillkortakommande på motståndarna, lagkamraterna, regelboken eller domaren, de är själva ansvariga för sin insats.

6. Fairplay är ett honnörsord, att spela inom ramarna för vad spelet tillåter. Respekterar man motståndaren bemöts man själv med respekt.

7. Spelarna kan inte vila på gamla lagrar, det är vad de gör här och nu som bedöms. Är de inte i toppform är de inte med i laget.

8. Spelarna utgör ett föredöme för sporten och sitt land. De är människor som besitter extraordinära kvaliteter, rustade för att motsvara våra höga krav.

Sverige bör självklart ställa samma krav på sina politiker, endast de bäst skickade att leda Sverige göre sig besvär, oavsett partitillhörighet.

Det finns inget sorgligare än spelare som vägrar inse att det är dags att kliva av isen. Bättre att bli ihågkommen för det de gjorde på topp i stället för vad de gjorde i utförsbacke.

Om Göran Persson och Laila Freivalds spelade i Tre Kronor och icke folkvalda satt i konstitutionsutskottet, vad skulle domen bli?

Martin Jämtlid (47 år Stockholm anhörig till flera offer för tsunamin)