ÅSIKT

Lovet skyddar inte mobbade

Christer Olsson: Viktigt att de som utsätts för elektronisk mobbning anmäler

Foto: Aftonbladet bild
ALDRIG EN FRIST Mobbning kan på elektronisk väg pågå även på fritiden, dygnet runt. Mobbade skolbarn är inte som förr fredade under helger och lov.
DEBATT

Sportlovsveckor, lördagar, söndagar och studiedagar kunde tidigare ge mobbade elever en viss vila och återhämtning ifrån sina plågares attacker. Detta är inte längre en självklarhet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den nya elektroniska formen av mobbning är inte beroende av tid och plats utan når sitt offer när och i stort sett var som helst. Hemmet är ingen skyddad zon.

Många elever har egen mobiltelefon. Den kan användas för att skicka kränkande texter, sms eller både text och bild, mms.

Jag tror inte att det till fullo går att förstå vad den elev upplever och känner som, varje gång mobilen talar om att man har ett nytt meddelande, får ta del av hot och olika kränkningar.

Andra användningsområden som står till buds i förnedringsarbetet är e-brev och sajter på nätet.

Med sms, mms och e-brev kan den elektroniska mobbningen hitta vem den vill när den vill. Ofta är avsändaren hemlig och anonym.

Elektronisk mobbning är när någon skickar hot och kränkningar via sin mobil eller sin mejl upprepade gånger under viss tid. Elektronisk mobbning är också när någon lägger ut ett foto på nätet utan att personen på bilden har gett sitt medgivande. Alla som vill kan i dag ta bilder med sin mobilkamera och skicka iväg som mms.

Elektronisk mobbning är något som tyvärr drabbar många unga flickor och pojkar.

Mobbningen på nätet kommer att växa. Det finns flera sajter som livnär sig på att lägga ut mobbningsbilder. Mobbningen kan gå till så att bilder tagna med mobilkamera, till exempel i ett duschrum, läggs ut på nätet utan att personen på bilden vet något eller har sagt att det är okej. Det är inte ovanligt att bilderna läggs ut i form av kontaktannonser, med namn, adress och telefonnummer. Nakenbilder på en före detta flickvän kan nätpubliceras som hämnd för att hon gjort slut.

När en bild sprids på nätet finns den där för alltid. Även om man lyckas ta bort den från ett ställe, kopieras den och sprids snabbt vidare. I värsta fall kan den hamna på porrsidor.

Mobbning via internet är väldigt svår att komma åt eftersom den digitala mobbaren kan vara anonym. Ändå är det viktigt att anmäla om man råkar ut för elektronisk mobbning. Det kan vara svårt att bevisa "vem som tryckte på knapparna". Men om utsatta inte anmäler, får polisen inga resurser för att utreda den här typen av brott på nätet.

En ny engelsk undersökning av doktor Marilyn Campbell visar att personer som drabbas av elektronisk mobbning löper större risk att få bestående psykiska men än de som mobbas på ett mer traditionellt sätt.

Denna undersökning lyfts fram av Peter Dahlqvist och Marcus Ljunglöf i ett examensarbete vid lärarutbildningen, våren 2005, vid högskolan i Kristianstad.

Doktor Campbell menar att de som mobbas på ett traditionellt sätt kan söka en fristad i hemmet. Men den som är utsatt för elektronisk mobbning kommer inte undan.

Hon pekar också på att det finns särskilda sajter som används för att förfölja speciellt utsatta barn.

Undersökningar i England visar att minst 30 procent av alla brittiska skolungdomar råkat ut för elektronisk mobbning. En brittisk barnrättsorganisation hävdar att det finns exempel på ungdomar som begått självmord efter att ha förföljts på internet.

Internet och mobilen är nya kommunikationsmedel och de blir vad vi gör dem till. De kan vara fantastiska källor till information, kunskap och nya vänner.

En av baksidorna heter elektronisk mobbning.

Läs också:

Christer Olsson (59 år leg psykolog Ljungskile)