ÅSIKT

Dags att sluta gnugga sig i ögonen med döda fjäderfän

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Väldigt många människor dör varje dag av många olika saker och av många olika anledningar "

En i princip nullitet av världens befolkning dör i fågelinfluensan. Att smittas av fågelinfluensan måste ses som ett mirakel, mindre sannolikt än att vinna på lotto " tio gånger i rad.

För att över- huvudtaget ha en chans att smittas bör man vara barn eller gammal med dåligt immunförsvar, och när dessa kriterier är uppfyllda, stålsätta sig inför dagar fyllda av djupdykning i spillning från smittade asymtomatiska tamankor och en sådan närkontakt med dessa att det gränsar till lagbrott.

Kommer fågelinfluensan att bli en pandemi? Kanske det, men knappast någon ny spanska sjukan med över 25 miljoner döda, då smittspridning inte kunde förhindras genom något så enkelt som att man slutar gnugga sig i ögonen med döda fjäderfän. För vi är ju faktiskt ordentligt förvarnade om sammanhanget och inte ett dugg oroliga.

Det finns naturligtvis inget samband mellan Tamiflutillverkarna Roches vinstprognos och fågelinfluensan.

Nu har fågelinfluensan även kommit till Sverige, i alla fall till Oskarshamn, där uppåt 30 döda fåglar har hittats runt kärnkraftverket. Hmm, vänta nu " runt kärnkraftverket " varför just där? Man kan ju bara hoppas att Statens veterinärmedicinska anstalt har geigermätarna påslagna och ordentligt med natriumklorid i beredskap vid mottagandet av fåglarna.

Vi vill inte skapa någon hysteri, men för säkerhets skull placerar man en polisbil vid varje avfart som stoppar bilister med frågan "har ni några fjäderfän i bilen?"

Om svaret skulle bli ja, vad händer då? Kommer vi att få läsa rubriker som "Kalle, 9, fick sin undulat omhändertagen"?

Nej, som alltid är det aldrig medias avsikt att skapa hysteri. Skulle det bli hysteri är det för att man sakligt och faktamässigt riktigt tillhandahållit läsarna "nyheter" som kräver just " en gnutta hysteri.

Och snart är fågelinfluensan ett minne blott, liksom galna ko-sjukan, och nästa potentiella influensapandemi påbörjar sitt varv runt jorden likt den gjort sedan långt före Hippokrates tid.

Själv väntar jag bara på att tidningarna ska börja varna för att köpa fjäderstoppade kuddar. Då kanske jag äntligen får råd att köpa några.

Jesper Svensson