ÅSIKT

De tjänstemän som brast hamnar under Perssons trygga vingar

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vad innebär det att utkräva ansvar av en politiker? Får politikerna själva bestämma så betyder det att de tar emot kritiken men inte att det får några personliga konsekvenser för dem. Möjligtvis kan det leda till att det administrativa arbetet stramas upp eller att det tillsätts någon kommission.

Vi har förstått att regeringen Persson inte kommer att utse någon ansvarig för sjabblet under tsunamikatastrofen. Göran Persson har - av delvis strategiska skäl - tagit på sig hela skulden och det innebär att antingen avsätts han och hela regeringen eller också ingen. De tjänstemän som brast hamnar under Perssons trygga vingar. Alla har egentligen varit bra men ingen begrep allvaret, är Perssons hållning.

Nu har justitieombudsmannen beslutat sig för att granska Lars Danielssons dubbla budskap. Det är inte så märkligt. Men inte ens i Lars Danielssons fall har Göran Persson någon åsikt. Danielsson är högsta politiska tjänsteman med stort ansvarsområde som påverkar alla andra i regeringens administration.

Frågan är: Vad inger "vi låtsas som det regnar-strategin" för trovärdighet? Eller också tänker Göran Persson helt rätt, vi behöver inga syndabockar.

Vad tycker ni? Mejla oss: [email protected]

Lotta Gröning

ARTIKELN HANDLAR OM