ÅSIKT

Duschtiden är nere på en minut nu

Dagbok från Afghanistan, del 6

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Campbygget går vidare. Det skulle ha varit klart i februari, dock är allt försenat och ingen vet egentligen när det blir färdigt. Här står vi fortfarande med två hygiencontainrar och ett antal utedass, men jag måste erkänna att det fungerar! Fast duschtiden är nere på en minut nu ...

Jag har varit och hälsat på i en skola nära campen och hade med mig pennor och ISAF:s tidning som är skriven både på dari och engelska. Den berättar lite om verksamheten som ISAF bedriver här. Jag fick gå in ensam eftersom vi inte visste om de accepterade män. Lite nervöst, men jag tog radion för kommunikation med killarna ute och begav mig mot ingången.

Där träffade jag en gammal man som var någon sorts vakt och han hämtade matematikläraren som kunde engelska. Hon berättade för mig om skolan och eleverna och det visade sig att de läst om Sverige och hade koll på ISAF och vad vi gör där.

Efter ett tag fick en av killarna komma in och vi bjöds på te och fick tala med fler lärare. Den kvinnliga läraren förklarade att det viktigaste var att få stolar och bord till klassrummen medan de manliga ansåg att det först och främst behövdes en högre mur runt skolan. Jag har förstått att murar är viktiga här nere, afghanerna verkar alltid ha en mur runt sitt hus. Först bygger man muren och sedan huset. I de flesta fall är muren mycket mer påkostad än huset.

I går kom den besättning som har haft leave tillbaka. Jag fick svensk cola och två burkar surströmming! En tradition som jag skapade i Kosovo, att äta surströmming med plutonen. Dock mottogs nyheten lite svalt, tycker jag, vi får se hur många som vågar testa.

Tidigare dagboksinlägg:

Ann-Charlotte Lyman

ARTIKELN HANDLAR OM