ÅSIKT

Dags att slopa sexköpslagen

Esmeralda, prostituerad: Då kan kvinnor som far illa få hjälp

DEBATT

Enligt vissa svenska politiker finns det inga frivilliga prostituerade. Det finns absolut inga lyckliga sådana och definitivt inga utan grava sociala problem.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: AP
Mitt val ”Jag har jobbat som prostituerad i flera år nu och det passar mig perfekt. Jag är så otroligt skandalöst normal att jag inte ens får finnas. Jag är en kvinna som älskar sex”, skriver Esmeralda.

Jag undrar ibland lite stilla var de fått denna övertygelse ifrån. Är det önsketänkande? Är det en totalitär förklaring av något de personligen inte kan förstå?

Jag är en av de tjejer som inte finns. Jag är ung, intelligent, välutbildad, stolt, stark och lycklig. Jag är inte beroende av pengar, droger, sex eller något annat. Jag är helt tråkigt vanlig. Jag är dessutom inte ensam om detta, vi är väldigt många.

Jag har jobbat som prostituerad i flera år nu och det passar mig perfekt. Jag är varken styrd av en hallick eller illa behandlad. Jag är helt enkelt så otroligt skandalöst normal att jag inte ens får finnas. Jag är en kvinna som älskar sex. Om jag varit en man så hade ingen ens ifrågasatt mitt yrkesval.

Jag tänker dock inte förneka att det finns offer i denna bransch. Dessa stackars tjejer som tvingas arbeta på grund av våld, kanske ekonomiska problem, missbruk eller något dylikt. Dessa tjejer behöver all hjälp de kan få.

Vi har en sexköpslag i Sverige som dessutom gör situationen tio gånger värre för dem. De kan inte hitta kunder öppet, de är desperat beroende av inkomsten och blir tvingade i händerna på hallickar, de tvingas att gömma sig, de blir så mycket mer utsatta.

Man bryr sig mer om att försöka utrota konceptet sexhandel än att försöka göra situationen bättre för dessa tjejer. Man behöver inte vara ett geni för att inse att om man tar en bransch med redan utsatta människor och gör den olaglig, tvingar den ner i mörker, så kommer den att bli ännu värre för dessa människor. Sexköpslagen har sett till att de inte ens kan jobba hemifrån. Försöker dessa kvinnor arbeta från sitt hem, där de kan finna åtminstone ett uns av trygghet, så blir de vräkta.

För ni tror väl inte att prostitutionen har minskat sen lagen dök upp? Den har bara blivit dold och farligare för dem som redan var utsatta.

Det går inte att tackla problemet när kvinnor som jag, som jobbar frivilligt, inte ens tillåts existera. När jag buntas ihop med traffickingoffer och narkomaner, när jag som har valt mitt yrke placeras i samma fack som de som blir våldtagna, är det en skymf mot de kvinnor som tvingas in i sexslaveri.

Det finns ingen som kan denna bransch bättre än vi som lever mitt i den - men vi tillåts inte ens att tala. Frivilliga prostituerade förtjänar att ha samma yrkesrättigheter som alla andra. Bortser man från den högst personliga åsikten att sexköp är moraliskt fel så finns det inget argument för att vi inte ska få ha det.

Vi som är vuxna, friska människor ska ha rätten att bestämma över våra kroppar.

Poängen är väl ändå att vi ska ha det så bra som möjligt? Eller har jag missuppfattat det hela? Det första steget är att slopa en lag som är ett totalt fiasko.

Legalisera sexköp och få fram de kvinnor som gömmer sig. För vi fram denna bransch i ljuset så kan vi lättare tillsammans identifiera och ta hand om dem som far illa. Vi kan lättare ta i med hårdhandskarna mot trafficking, tvång och våldtäkt.

Inför en åldersgräns för att jobba i denna bransch. Se på de engelska lagarna där man tillåts att jobba från en lägenhet, inte på gatan. Vi måste finna en lösning som inte bara fungerar för oss som jobbar frivilligt utan även hjälper dem som lider. Situationen vi har just nu är inte hållbar.

Och vet ni vad? Hur mycket det än förnekas så finns jag fortfarande. Att kvinnor som jag blir bortviftade med ursäkten att vi måste vara mentalsjuka är läskigt likt den behandling som "nymfomaner" fick utstå för hundra år sedan.

Tvångsvård och fördomar om kvinnlig sexualitet har vi väl växt bort från?

Eller?

Esmeralda