ÅSIKT

Sverige är ett land fyllt med propaganda

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”1984” av George Orvell är en beskrivning av en tänkt framtid där Storebror styr och kontrollerar allt. Sverige är delvis redan där. Det har exempelvis ända sen tv:n kom kraftigt reglerats när och hur vi ska titta, inte förrän kabel-tv och andra oberoende kanaler kom, kom också möjligheten att se på tv inte bara vissa klockslag.

Sverige styrs också med tankar och åsikter, främst av politiker som gång på gång hävdar att Sverige minsann är bäst inom jämlikhet och miljö och så vidare. Men de som tillhör de sämsta att uppnå jämlikhet är just politiker.

Vidare ska samhället avspeglas i politiken. Lustigt nog så är det till största del äldre män som styr och bestämmer. Nyligen uppmärksammades att just yngre kvinnor hoppar av politiken. Vad beror det på? För att utreda detta krävs nog ett nytt departement och en hel organisation, vilket politiker inte är sena att upprätta.

En av de mer tragiska grundstommar som ständigt förs fram är att det lönar sig med utbildning. På till exempel Aftonbladets hemsida har tidigare studenter visat på att det kanske inte är helt lyckat med högskoleutbildning, då man ändå inte kan få arbete därefter.

Sverige känns mer som ett låglöneland för högutbildade än något annat. Samtidigt svider det i mångas ögon att politiker utan större kompetens och utbildning tjänar inte bara två utan kanske tre till fyra gånger så mycket som en högskoleexaminerad.

Vidare har vi alla besparingsprogram under de senaste åren inom till exempel sjukvården, polisen, brandkåren och så vidare. Lustigt nog när man vänder sig till regeringen, för att höra efter hur de gör, får man till svar att regeringens utgifter motsvarar endast en procent av den totala budgeten och därför anses som försumbar.

Själv hoppas jag att Sverige kunde bli lite mer jämlikt mellan de vanliga människorna och deras politiker.

Johnny Slätt