ÅSIKT

REPLIK: Varför skänka sex miljarer till de rika?

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Behöver de rikaste en extra bonus?

Vem vill gynna de rikaste svenskarna, frågar sig Kerstin Nyqvist på denna sida när hon propagerar för en avskaffad förmögenhetsskatt? Svaret är enkelt: Det vill den borgerliga oppositionen och den lobbyorganisation, Svenskt Näringsliv, där Kerstin Nyqvist jobbar. Sex miljarder kronor vill de dela ut till de rikaste svenskarna genom avskaffad förmögenhetsskatt. Bara de tio rikaste svenskarna ska få dela på cirka 160 miljoner kronor i sänkt skatt. För Erikssonchefen blir det en extra ”skattebonus” på nästan 10 miljoner konor, att lägga till rekordlöner och framtida bonusar.

Men inte heller att sänka skatter är gratis. Någon måste betala för skattebortfallet. För att få råd att ta bort skatten för de förmögna föreslår högerkrafterna försämrade trygghetssystemen genom att exempelvis föräldraförsäkringen blir kortare, att ersättningen för de föräldrar som är hemma med sina barn skärs ner, och att mediciner och läkarbesök blir dyrare. Om man i?stället skulle höja andra skatter för att få in de 6 miljarderna behöver de höjas med cirka 900 kronor för alla landets vuxna invånare. Om du som läser det här inte betalar förmögenhetsskatt men tycker att det är synd om dem som är rikast i vårt land, kan du alltså skicka över en tusenlapp till någon förmögen svensk som kompensation.

Men jobben då? Det ska ju bli så många nya jobb om förmögna slipper betala förmögenhetsskatt. Uppenbarligen hänger det inte på förmögenhetsskatten. Sedan 1994 har det skapats netto 300?000 nya jobb i Sverige. De flesta prognosmakare räknar med ytterligare 80?000–100?000 nya jobb i år och nästa år. När vi jämför den ekonomiska utvecklingen i Sverige med övriga Europa, där man för det mesta inte tar ut någon förmögenhetsskatt, kan vi konstatera att vi lyckas bättre än de allra flesta. Tillväxten är bättre, arbetslösheten är lägre och sysselsättningsgraden är mycket högre.

Att de rikare måste bli rikare för att lite ska spilla ner till de mindre bemedlade grupperna är något som många nyliberala tänkare och ekonomer tror på. Det finns många problem med det tankesättet. Ett är att det leder till ökade klyftor och nya orättvisor. Och jag tror inte att Sverige blir bättre om klyftorna i samhället blir större och orättvisorna fler.

Nu går det allt bättre för Sverige och jobben blir fler. Som socialdemokrat vill jag använda den förbättrade ekonomin till nya sociala reformer, som bättre tandvård, förbättrad äldreomsorg och satsningar på landets barn och ungdomar. Det är bättre än gigantiska skattesänkningar för dem som redan har det allra bäst i vårt land.

Tidigare inlägg i debatten:

Fredrik Olovsson (32 år Katrineholm riksdagsledamot s)