ÅSIKT

Sluta skylla på säljarna

Fastighetsmäklare Jonas Lindell: Med 24 timmars bindande bud skulle vi få stopp på riggade budgivningar

DEBATT

Företrädarna för den svenska mäklarbranschen duckar när vi behöver dem som bäst.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I sin iver att försvara medlemmarna gör de i stället oss en björntjänst och skyller helt ansvaret för oegentligheter på privatpersoner som säljer sina bostäder.

Foto: LOTTE FERNVALL
LOCKBUD OCH LUFTBUD Hur ska köparen kunna lita på att priset inte trissas upp med fals­ka bud? Här lägenhetsvisning i Vasastan i Stockholm.

Hans Randmark, vice ordförande på Fastighetsmäklarförbundet, vet att det förekommer riggade budgivningar, enligt Aftonbladet skyller han på säljaren.

Lars Kilander företräder vår andra branschorganisation, Mäklarsamfundet. Enligt honom förekommer det inga riggade budgivningar och om nu TV3:s "Insider" kan visa att det ändå gör det finns det hur som helst rötägg i alla branscher, dessutom är det säljarnas fel.

Kilander får också svara på varför drygt 85 procent saknar förtroende för fastighetsmäklare, en fråga på Aftonbladet.se som drygt 40 000 (!) personer svarade på. Han menar att det beror på gamla rykten och skitsnack.

Branschen har talat. Det är huvudet i sanden, någon annans fel. Inte vårt ansvar.

Vi mäklare tjänar mer pengar än någonsin. Därmed bär vi ett större ansvar än någonsin. Vi ska granskas. Och vi måste förändra oss. Ingen kan oss bättre än vi själva. Ingen vet heller marknadens brister bättre än vi.

Låt oss titta på två allvarliga fel med dagens budgivningsmodell:

1. Mäklaren lägger egna bud, "lockbud".

En del mäklare sätter i gång tröga budgivningar med ett första bud. Vissa går ett steg längre och fortsätter att lägga bud för att trissa upp priset ytterligare.

På alla stora mäklarfirmor är detta självklart helt förbjudet. Problemet är att det i dag är mycket svårt att kontrollera om någon fuskar.

Men branschen tonar ned problemet och skyller på säljaren. Och visst finns det även säljare som agerar fult:

2. Säljaren lägger "luftbud" via bulvan.

Man mobiliserar familj eller vänner att ringa mäklaren och lägga ett bud för få ut ett högre pris. Naturligtvis fullständigt oetiskt, men mycket svårt att kontrollera. Och med dagens system är det frågan om det ens är olagligt.

Det är därför Notar i början på förra veckan lämnade över en rapport till den av justitieministern initierade utredningen av fastighetsmäklarlagen.

Rapporten innehåller ett flertal förslag till förändringar som skulle ge en bättre marknad för såväl säljare och köpare som mäklare.

Ett är särskilt intressant i det här sammanhanget: 24 timmars bindande bud. Alla som vill lägga ett bud på en bostad måste registrera sig med legitimation hos mäklaren. Det högsta budet förpliktigar till köp om säljaren accepterar inom 24 timmar. Helt plötsligt blir budgivning något som faktiskt betyder något. Det innebär slutet för riggade budgivningar i form av lockbud eller luftbud.

Som ett av branschens mest offensiva mäklarföretag har vi på Notar fått utstå en hel del kritik de senaste åren, såväl i media som från branschkollegor. Anledningen är helt enkelt att vi valt att vara mycket öppna och tillgängliga gentemot omvärlden. Både ta debatter och föreslå lösningar. Stå för det vi tror på. Fråga när vi inte förstår - som hur vi ska kunna garantera att ett objekt inte går upp mer än 20 procent.

Detta har vi gjort i en bransch som allra helst vill arbeta på och tjäna pengar i det tysta. Man kan lugnt säga att i en sådan bransch får man inte pluspoäng för debattartiklar i Aftonbladet om bindande bud. Men verkligheten har kommit ifatt även fastighetsmäklarbranschen och det är hög tid att agera. Om vi inte själva driver förändringen kommer politikerna att göra det åt oss.

Vi på Notar hävdar inte att vi på något sätt är felfria. Vi genomför 2 500 bostadsaffärer om året och tar emot 25 000 bud. Det sker misstag men det är vårt ansvar att se till att verksamheten hela tiden förbättras, och vi är beroende av att processen kring en bostadsförsäljning uppfattas som legitim och att allmänheten har förtroende för fastighetsmäkleri.

Jonas Lindell (29 år Fastighetsmäklare Stockholm)