ÅSIKT

Fp släckte hemsidan

Maria Carlshamre: Partiet agerade som UD – stängde EU-betald webbsida

"Tragikomiskt" Folkpartiets Lars Leijonborg kritiserar Laila Freivalds för att Sverigedemokraternas hemsida släcktes. Men partiet har gjort likadant, skriver EU-parlamentarikern Maria Carlshamre.
DEBATT

Freivalds avgår. Det var på tiden. Även om jag personligen hade föredragit att det hade varit redan på grund av hanteringen av Tsunamikatastrofen och inte först vid stoppandet av Muhammedbilderna på Sverige­demokraternas hemsida.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det tragikomiska i situationen är emellertid folkpartiets agerande.

I sin anmälan av Freivalds till KU skrev Lars Leijonborg att ”den politiker som agerar för att avbryta en publicering tar på sig ett mycket stort ansvar. [...] Det är enligt TF:s första paragraf laglig domstol, och alltså inte politiker, som ska avgöra när tryck- och yttrandefrihetens gränser överskrids.”

Men det folkpartiet kritiserar Freivalds och UD för ägnar de sig själva åt. Det som i höstas hände med min hemsida www.carlshamre.se ger tydliga associationer just till det som Leijonborg skriver i sin anmälan.

Denna hemsida var helt finansierad via den liberala partigruppen ALDE i Europaparlamentet.?Folkpartiet har för att ”skapa och upprätthålla” den ansökt och fått 4 000 euro per år.

Det är nästan 40 000 kronor – utan skatt och moms. Så mycket skall det alltså ha gått av Fp för att administrera två länkar i det makro som hela www.folkpartiet.se utgör. Med tanke på att dessa inte har uppdateras ens varje vecka är det ett sällsynt välbetalt arbete.

Någon gång i oktober 2005 upptäckte jag att min hemsida var släckt. Vidare hade allt material som lagts ut – mina texter och pressmeddelanden – försvunnit.

När jag påtalade detta fick jag i en e-post ett absurt erbjudande att köpa (!) domännamnet www.carlshamre.se.

Fp hade således släckt en Europeisk parlamentarikers hemsida som är betald av ALDE / EP utan att man har frågat parlamentarikern / ALDE eller EP något – eller utan förvarning, samtidigt som allt innehåll gick förlorat.

Det kan röra sig om

– censur av folkvalda

– ett hindrande av en parlamentarikers kommunikation med medborgare

– övergrepp i en parlamentarikers integritet

Dessa fakta har påtalats för Folkpartiets medieansvarige och presschef Niki Westerberg den 1 februari 2006 med en förfrågan. Vi har för Europeiska parlamentets utredning begärt att få veta:

a) vem som har beslutat om att släcka hemsidan

b) när detta möte / beslut har tagits

c) finns det något protokoll

d) varför har varken ALDE eller Carlshamre underrättats före eller efter beslutet

Och till sist: eftersom pengarna för hemsidan betalades ut bara någon vecka innan den släcktes ner - när har folkpartiet tänkt betala tillbaka dem till parlamentet?

Jag har hittills inte fått något svar.

Maria Carlshamre (52 år Journalist Stockholm)