ÅSIKT

Anders Gerdin: Därför anmäler jag mig själv till polisen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: JERKER IVARSSON
Anders Gerdin lämnar in polisanmälan mot sig själv på polisstationen på Södermalm.

I går eftermiddag polisanmälde jag mig själv för en artikel i lördagens Aftonbladet. Den handlade om att spelbolaget Unibet stoppat spelet på nästa utrikesminister. Motiveringen var att ett fåtal personer satsat "mycket stora pengar" på statsrådet Thomas Östros.

Jag vill att justitiekanslern, JK, reder ut vilken lag som reglerar publiceringar av artiklar som den. Lotterilagen eller tryckfrihetsförordningen, en av grundlagarna?

Frågan kan verka märklig eftersom det handlar om redaktionellt material. Det självklara svaret borde därmed vara tryckfrihetsförordningen, TF.

Tyvärr är det inte självklart så. I anslutning till artikeln fanns spelbolagets odds för totalt tio kandidater. Men att publicera odds på spel hos utländska bolag innebär främjande av utländskt spel och är förbjudet enligt lotterilagen.

Thomas Östros blev inte utrikesminister. Men antag att det var honom som statsministern presenterat. Om Lotteriinspektionens strikta tolkning av lagen gällt hade nyheten om att några, som trodde sig ha insiderkunskaper, försökte tjäna stora pengar på den nye utrikesministern, förblivit en hemlighet. Den hade varit förbjuden att publicera. Jag anser att det är en oacceptabel inskränkning av tryckfriheten.

Enligt TF är den ansvarige utgivaren ensamt ansvarig för innehållet i tidningen. Det delas inte med Lotteriinspektionen.

Tryckfriheten är en av grundbultarna i den svenska öppenheten. Det är en av förutsättningarna för offentlighetsprincipen och meddelarfriheten som Sverige med rätta är stolt över.

Men tryckfriheten har naggats i kanten. Passbilder är inte offentliga. Listan över de saknade efter tsunamin var hemlig tills Regeringsrätten satte stopp. Listan på offentligt anställda tjänstemän som vägrar lämna ut offentliga handlingar är lika tjock som telefonkatalogen.

Kort sagt, vem har ansvaret för vad som står i tidningen? Ansvarige utgivaren, Lotteriinspektionen eller andra statliga tjänstemän. Svaret är av stort principiellt intresse och avgörande för den svenska tryckfriheten.

Läs också:

Anders Gerdin (chefredaktör och ansvarig utgivare Aftonbladet)