ÅSIKT

Det finns lagliga och billiga alternativ till piratkopiering

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Svar på Nicke Nykvists debattinlägg (2/4) om piratkopieringens funktion i dagens samhälle.

Nykvist menar att de stora nöjeskoncernerna har sig själva att skylla för den utbredda illegala nedladdningen av filmer, spel och musik som vi har i dag.

Vidare vågar Nykvist ”garantera” att om film- och spelbranschen sänkte priserna med minst 50 procent skulle de sälja minst dubbelt så många exemplar som de gör nu.

Jag undrar om Nicke Nykvist även kan garantera att piratkopieringen skulle upphöra om priserna sänktes.

Vad Nykvist tycks ha missat är att det här inte är några välgörenhetsrörelser. Musik, spel och filmer är lyxvaror, producerade av företag med kommersiella intressen. Vill man inte direkt fylla deras fickor med pengar så finns det flera sunda sätt att visa sitt missnöje: man kan enbart köpa begagnade produkter, bara hyra film och spel etc. Eller, gud förbjude, helt och hållet bojkotta varan i fråga.

Beteendet som Nicke Nykvist trivialiserande kallar för att ”luras tillbaka lite” (bättre känt som ”stöld”) är tyvärr symptomatiskt för den rika och bortskämda delen av västvärlden som vi lever i. Man ska ha tillgång till allting när som helst, gärna innan det finns på hyllorna, och det ska helst vara gratis också.

Jag undrar slutligen vad Nicke Nykvist anser att man ska göra om man anser att priserna i en matvaruaffär är alldeles för höga. Rekommenderas snatteri, kanske?

Att försöka rättfärdiga illegal nedladdning är enbart att försöka lura sig själv. Sjunk inte till den nivån. Tänk om, tänk rätt.

Alla inlägg i debatten:

Moralist javisst