ÅSIKT

Vi måste sluta jaga sjukskrivna

DEBATT

Efter snart trettio år som socialarbetare har jag sett mycket negativt men ännu mera positivt. Det negativa tenderar nu att ta över.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Varför har det blivit så? Jag tror att vi som har jobbat länge är överens om främst en förklaring. Pengar! Arbetsförmedling, försäkringskassa och primärvård har under årens lopp tillsammans arbetat för att utveckla samarbete och samverkan. Jag tror också att vi är många som tycker att vi var på väg att lyckas. Detta innebar stora vinster för dem som vi är avlönade för att hjälpa och stödja när vi tillsammans med den berörde kunde finna utvägar, ofta utan fortsatt socialbidragsberoende.

Att slippa socialbidrag för sin försörjning är ett lyft för varje människa. Att slippa att varje månad redovisa sin ekonomi - sin hyra, sina medicinkvitton, antal läkarbesök och el-faktura med mera.

Det är självklart inte bra för någon att vara arbetslös eller sjukskriven, men det är ett mycket bättre öde än att gå på socialbidrag.

Därför blir allt så tungt idag, i första hand för de som drabbas av alla påhopp, men också för oss som skall försöka att bistå människor i de grupper som blir utsatta. Det upparbetade samarbetet håller på att krascha.

Jag är övertygad om att orsaken är jakten på de sjuka som blir till jakt på läkare och försäkringskassans tjänstemän med procenttal som mål.

Jakten på de arbetslösa blir till en jakt på arbetsförmedlarna med krav om att avstänga en viss procent av de sökande och kontroll på hur många jobb de arbetslösa söker.

Resultatet blir att folk tvingas till socialtjänsten för att söka socialbidrag. Där står vi nu, också med nya grupper av sökande.

Vi måste få stopp på katten på råttan och råttan på repet-tänket. Det finns ingen som önskar stå utanför arbetsmarknaden som arbetslös eller sjuk. Det finns i princip ingen som har som mål att nyttja försäkringssystemen eller gå på socialbidrag.

Den totala utgiften blir i princip plus minus noll. Kostnaderna överförs i stället till kommunerna och människor mår sämre.

Det har i alla tider funnits en negativ klang runt socialbidrag och nu gäller detta också försäkringsersättningarna. Men vi är många som arbetar med och för dessa tysta grupper och nu är tiden inne att kliva fram och också tala för dem.

Var är du socialarbetare, arbetsförmedlare och försäkringskassetjänsteman? Det är dags för barrikaderna. Förresten du doktor, du kan också göra en jätteinsats.

Eva Hillén Ahlström (55 år Bräcke)

ARTIKELN HANDLAR OM